Megtévesztheti a fogyasztókat a szlovák „tokaji”

Északi szomszédunk jóval gyengébb minőségű bort forgalmaz a tokaji borvidékre utaló névvel, mint a hazai borászok.

VZ
2014. 02. 14. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület hangsúlyozta, a „Tokaj” márkanév ügyében a magyar borágazat érdekeit a kormány képviseli a nemzetközi fórumokon, és a hegyközségi tanács „minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja a tokaji borok eredetvédelme ügyében tett lépéseit\".

A tanács szerint a luxembourgi székhelyű hatóság döntése azt jelenti, hogy a szlovákiai termelők továbbra is a piacra vihetik a magyarnál gyengébb minőségű boraikat, a Magyarországon oltalom alatt álló „Tokaj” elnevezéshez nagyban hasonló márkanév alatt. Bár a „Tokaj” megjelölést ezután sem használhatják, hiszen csak a „Vinohradnicka oblasť Tokaj” elnevezés alkalmazására kaptak jogalapot. A magyar termelőknek azonban így is hátrányos a döntés, amely piaczavaró lehet – fejtette ki álláspontját a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa.
Magyarországnak és a Tokaj-hegyaljai borvidék borásztársadalmának közös érdeke, hogy az országhatár szlovák oldalán csak az eredetileg a tokaji történelmi borvidékhez tartozó településeken készíthessenek „Vinohradnicka oblasť Tokaj” néven bort, és a megjelölést csak a jelenlegi szlovákiainál sokkal szigorúbb magyar tokaji borvidéki eredetvédelmi szabályok betartása mellett lehessen alkalmazni – szerepel az állásfoglalásban.

A hegyközségi tanács kijelentette, a „Tokaj” névvita ügyében hozott döntés nem akasztja meg a tokaji borvidéken tavaly meghirdetett minőségi megújulását.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön utasította el a magyar fellebbezést a „Tokaj” márkanév ügyében azzal, hogy kimondta: nem minősül megtámadhatónak a „Vinohradnícka oblasť Tokaj” szlovák név nyilvántartásba jegyzése. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a Tokaj-vita csak egy részletkérdésében döntött az Európai Bíróság. A szlovákiai régió borászai ugyanakkor üdvözölték a döntést.

A VM csütörtöki közleménye emlékeztet: a bizottság 2010 februárjában a kormány értesítése nélkül, szlovák kérésre úgy módosította az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések regiszterében (E-Bacchus adatbázis) a Szlovákiára vonatkozó bejegyzést, hogy a korábban szereplő „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť” megjelölést „Vinohradnícka oblasť Tokaj”-ra cserélte. (Az E-Bacchus azoknak az eredetmegjelöléseknek és földrajzi jelzéseknek a jegyzéke, melyek az  Európai Unióban oltalomban részesülnek.)

Magyarország ezt a lépést megtámadta az Európai Unió Bíróságán, amely elutasította a magyar keresetet. A VM ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ez az eljárás nem annak eldöntésére szolgált, hogy Szlovákia egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára, és nem is ez volt a magyar cél az eljárás megindításakor. A döntés továbbra is csak az E-Bacchusba történt bejegyzéssel kapcsolatos, vagyis az eljárás csak azon kérdésre vonatkozik, hogy Szlovákia a Tokaj megjelölés mely származtatott alakjának használatára jogosult: a „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť”-ra vagy pedig a „Vinohradnícka oblasť Tokaj”-ra.

„A döntés a jelenlegi status quo helyzet fennmaradását jelenti a magyar és szlovák fél között a Tokaj eredetmegjelölés tárgyában” – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.