Negyedével lesz olcsóbb a vonatjegy

30 regionális vonalon lehet egységesen 25 százalékkal olcsóbban utazni – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

VZ
2014. 02. 14. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Völner Pál hozzátette: a regionális tarifák kiterjesztésével így 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás. Szavai szerint az intézkedést az tette szükségessé, hogy a személyszállítási törvényben megfogalmazottak alapján a kötött pályás közlekedésnek szeretnének elsőbbséget biztosítani a személyszállításban. Emlékeztetett: az NFM és a MÁV-Start Zrt. a mostani tarifacsökkentést már januárban bejelentette, hogy versenyképessé tegye az érintett vasútvonalakat.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a tarifacsökkentés évente csaknem 180 millió forintos bevételkiesést jelent. Völner Pál a támogatás összegét kigazdálkodhatónak nevezte, mivel az intézkedés hatására az utasok számának növekedésére számítanak.

A minisztérium és a MÁV tavaly júniusban 15 vonalon vezette be az akkor 15 százalékkal olcsóbb regionális jegyeket és bérleteket – jegyezte meg. Kitért arra, hogy a fővonalakon hatalmas fejlesztések zajlanak, főleg uniós támogatással. A MÁV 42 motorvonatot szerez be, amely a legmodernebbek közé fog tartozni.

A vasúthálózatnak ugyanakkor van egy olyan szegmense, ahol a közlekedésbiztonság fenntartása nagy feladatot ró a MÁV-ra. A tarifacsökkentés célja, hogy ezek a vonalak versenyképesebbek legyenek és a közlekedési szempontból hátrányosabb térségben élőknek segítséget nyújtsanak – tette hozzá. Ismertette, hogy a kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról a MÁV-Start Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium.

Ungvári Csaba, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a szombati átálláshoz a MÁV jegyértékesítési eszközein és rendszerein szükséges módosításokat végrehajtották.

Az alacsonyabb díjszabású vonalak újabb 15 szakasza között van a kiosztott sajtóanyag szerint a Győr–Veszprém, Kaposvár–Siófok, Székesfehérvár–Pusztaszabolcs és Dunaújváros–Cece/Simontornya vonal. Az összes érintett regionális vonal a www.mav-start.hu oldalon tekinthető meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.