Nem akarnak még egy lóhúsbotrányt

Újabb szúrópróbaszerű DNS-vizsgálatok elvégzését javasolja az Európai Bizottság a tavalyi lóhúsbotrány miatt.

WL
2014. 02. 14. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság kezdeményezését az illetékes szakbizottság is támogatja. Brüsszel arra szeretne fényt deríteni, vannak-e még olyan húsüzemek, ahol a húskészítményekhez titokban és jogellenesen, ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen lóhúst kevernek.

A bizottság emlékeztet, hogy a 2013-ban elvégzett uniós szintű DNS-vizsgálatok a termékek 4,6 százalékában mutattak ki fel nem tüntetett, tisztázatlan forrásból származó lóhúst.

„Bár a csalásnak közvetlen egészségi következményei nem voltak, a fogyasztók a botrányt követően egyértelműen azt jelezték, hogy az ellenőrzéseket szigorítani kell” – hangsúlyozza közleményében a bizottság, amely azt is világossá teszi, a tagállamok feladata annak meghatározása, hogy mikor végzik el az újabb vizsgálatokat.

A bizottság abban bízik, hogy a DNS-elemzés tavasszal megtörténik, s július végén már az ellenőrzés eredményét is közzéteheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.