Nyereséges a hazai bankszektor

Elemző: trendforduló közeleg, csökkent a rossz hitelek aránya.

Hajdú Péter
2014. 02. 25. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes számok azt mutatják, hogy két év után ismét nyereséges a magyar bankszektor. A 155 milliárd forintos adózás előtti nyereségből az adók kifizetése után 67,6 milliárd forint maradt a pénzintézeteknél. Ez jelentős javulást jelent a tavalyelőtti 173,5 milliárd forintos és a 2011. évi csaknem 290 milliárd forintos veszteséghez képest. A bankok több mint háromnegyede, 131 hitelintézet összesen 325,9 milliárd forintos hasznot termelt, a maradék negyven bank viszont valamivel több mint 170 milliárd forint veszteséget szenvedett el.

 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, több jel is arra utal, hogy lassan valóban trendforduló lesz a bankrendszerben. Csökkent a rossz hitelek aránya, különösen a vállalkozói szektorban. Ebben minden bizonnyal része volt a jegybank növekedési hitelprogramjának.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.