Nyugat ingyenes, kelet nem

Van, ahol ismeretlen fogalom a számlavezetési díj, és akár idegen banknál, sőt külföldön is ingyen vehet fel készpénzt az ügyfél.

Munkatársainktól
2014. 02. 07. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többet szeretnének keresni nálunk és a környező régióban egyes nyugati anyabankok hazai leánycégei. Erre utal az is, hogy a magyarországi banki termékek nem nagyon hasonlítanak a kontinens nyugati felén megszokottakhoz. Amíg például hazánkban törvényre volt szükség ahhoz, hogy a bankok legalább havi két alkalommal ingyenes készpénzfelvételt biztosítsanak, addig Nyugat-Európában sok pénzintézet önként teszi ezt meg. S nem csupán havi két alkalommal és 150 ezer forint erejéig, mint nálunk, de mindenféle korlát nélkül.
A Magyar Nemzet brüsszeli tudósítójának a holland székhelyű ING Bank egyik fiókjánál arra a kérdésre, hogy hány alkalommal vehető fel náluk készpénz bármely automatájukból illetékmentesen, a „korlátlan gyakorisággal” választ adták. Amikor arról érdeklődtünk, hogy például a belgiumi székhelyű KBC bank automatáiból hány alkalommal vehető fel az ING Bank kártyájával készpénz illetékmentesen, azt a választ kaptuk, hogy évi 36 alkalommal. (A KBC a magyar K&H Bank anyabankja.)

Selényi Hajnal Münchenben élő újságíró a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy náluk teljesen ingyenes a pénzfelvétel: sem ezek számát, sem a felvett összeg nagyságát nem korlátozzák. De tucatjával kínálják a bankok a teljesen költségmentes számlákat is, ahol sem a bank- és hitelkártyákért, sem pedig az egyéb szolgáltatásokért nem kell fizetni. Sőt, a bankok csoportokba állnak össze, s egymás ügyfeleinek is biztosítják az ingyenes készpénzhez jutást. Aki például a Raiffeisen Banknál vezet számlát, az az összes szövetséges pénzintézet automatáiból költség nélkül vehet fel pénzt. Hangsúlyozta, az ATM-ek bevezetésekor még az ügyfélnek fizettek tranzakciónként 50 pfenniget, hiszen az automaták használatával jelentős összeget spórol meg a bank. De Németországban egyre inkább jellemző, hogy az internetes bankműveleteknél a számlavezetéstől, az átutalásokon keresztül a pénzfelvételig minden teljesen ingyenes, és a bank- és hitelkártyának sincs éves díja, mint nálunk.

Franciaországban hasonló a helyzet. Éry László ott élő magyarként a Société Générale szolgáltatását használja. A bank nem korlátozza a saját ATM-ből ingyenesen felvehető pénz mennyiségét és a tranzakciók számát sem. Havi három alkalommal pedig a 18 országot kitevő eurózóna bármely pénzintézetének automatájából is költség nélkül juthat pénzhez az ember. Éry László arra is felhívta a figyelmet, hogy Franciaországban havi számlavezetési díj sincs, mert éles a verseny, s a bank örül, ha valaki náluk tartja a pénzét. A bankközi átutalás után sem számolnak fel díjat a számlatulajdonosnak. Ismeretlenek az olyan levonások is, mint a kártya átvételi díja, vagy a valamilyen okból ki nem küldött bankkártya után felszámolt őrzési költség.

Szerettünk volna, de a kiírásban előre kért 400 milliárdos kaució miatt nem tudtunk pályázni a Takarékbank eladó részvényeire – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója a tegnap lezárult privatizációs pályázatról. Az értéktőzsde honlapján az FHB Jelzálogbank ugyanakkor közzétette: 252 millió forintos vételárért huszonöt százalékos közvetlen részesedést szerzett a hazai takarékszövetkezeti hálózat szempontjából kulcsfontosságú pénzintézetben. Az FHB ugyanakkor azt is közölte, hogy a Takarékbank többségi tulajdonosai magyarországi szövetkezeti hitelintézetek.

A Magyar Nemzet megkérdezte a külföldi tulajdonban lévő hazai bankokat, hogy mi magyarázza anyabankjuk otthoni és a leánycég magyarországi magatartásának különbözőségét. Szinte kivétel nélkül arra hivatkoztak, hogy minden piacon az ottani ügyfelek szokásainak figyelembevételével alakítják üzletpolitikájukat, miután az anyabankoknak nincs erre vonatkozó általános szabálya. Igaz, nálunk is akadnak olyan számlaajánlatok, amelyek havi kettőnél több ingyenes pénzfelvételt biztosítanak, de szó sincs általános lehetőségről. Egyetlen olyan számlacsomagról kapott hírt a lap az MKB Banktól, ahol akár havi 25 alkalommal is ingyen lehet pénzt felvenni.

Romániában sem jobb a helyzet: pénzintézettől függően akár tizennégyezer forintba is kerülhet évente az átlagbérnél kissé magasabb jövedelmű ügyfélnek a bankkártyás készpénzfelvétel. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a romániai piacot uraló tíz legnagyobb pénzintézet közül nyolc azt is megfizetteti, ha az ügyfél csak számlaegyenleget kér az ATM-nél. A legmagasabb költséggel dolgozó három bank a havi 300 forintnak megfelelő összeget megközelítő számlavezetési díj mellett saját automata esetében 0,25, idegen ATM-nél egy százalékot számít fel a pénzfelvétel fejében. A Gandul.info hírportál kiszámolta: egy 2000 lejt (133 ezer forintot) kereső ügyféltől évente 60 és 200 lej (3990–13 300 forint) közötti összeget „nyel el” az automata. Miután Romániában hatszor annyi készpénzt használnak az emberek, mint amennyit elektronikus tranzakciókon keresztül küldenek el, a bankok jelentős haszonra tesznek szert az ATM-eken keresztül. A közel 12 millió romániai bankkártya-tulajdonos 2013 első kilenc hónapjában összesen 19 milliárd eurónak megfelelő készpénzt igényelt az ország közel 11 ezer bankautomatáján keresztül. Így becslések szerint mintegy 38 millió euróhoz közelítő (11,4 milliárd forint) nyereséget hozott a pénzintézetek konyhájára a kártyás készpénzfelvétel.

Az euróövezetbe tartozó Szlovákiában sem rózsásabb a kép. Északi szomszédunknál ismeretlen fogalom az ingyenes pénzfelvétel. A havi 2,5-3 eurós számlavezetési díj mellett alkalmanként – függetlenül a felvett pénz mennyiségétől – húsz eurócenttel (60 forint) terhelik meg a tulajdonos számláját a bankok. Jól jellemzi a helyzetet, hogy az osztrák határ mentén lakók inkább Ausztriában nyitnak számlát. A szlovák kormány is megunta a bankok kapzsiságát, ezért a pénzügyminisztérium most készíti elő az egyeurós számláról szóló törvényt. Ennek lényege, hogy a bankok a nyugdíjak, a szociális juttatások és a minimálbér esetén a számlavezetésért, a készpénzfelvételért és az átutalásokért összesen egy eurót számíthatnának fel havonta. A bankok tiltakoznak és költségeik áthárításával fenyegetőznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.