Öt évet is késhet a hatalmas beruházás

2016 tavaszán indulhat meg a forgalom az új berlini repülőtéren.

NT
2014. 02. 25. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami beruházást irányító társaság vezetője a brandenburgi tartományi kormánynak írt levelében arra figyelmeztetett, hogy további váratlan események hatására 2016-ra csúszhat a repülőtér üzembe helyezése – írta egyebek között a Der Tagesspiegel és a BZ című berlini lap, amelyek szerint a projekttársaság vezetője a hivatalos levéllel a beruházás átadási határidejének újabb módosítását készíti elő, nem hivatalosan pedig már el is határozták, hogy 2016 márciusa lesz az új dátum.

A legutóbbi állás szerint 2015 októberére tervezték a forgalom megindítását, az idén júliusban pedig naponta néhány járat indításával és fogadásával el akarták kezdeni a próbaüzemet. E tervek azonban már nem érvényesek, egyebek között azért, mert időközben kiderült, hogy az egyik kifutópálya tervezett felújítását csak jövőre lehet elkezdeni, a terminál tűzvédelmi rendszerének átépítéséhez pedig még mindig nem sikerült összeállítani a teljes dokumentációt.

A berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőteret (BER) 2006-ban kezdték építeni, és az átadását eredetileg 2011 novemberére ütemezték. A tervezési és kivitelezési gondok miatt a beruházás várhatóan 5 milliárd euróba kerül majd az első költségvetésben szereplő 2,4 milliárd euró helyett.

A jelenleg működő két nemzetközi repülőtéren, Schönefelden és Tegelen tavaly 26,3 millió utas fordult meg, ami történelmi csúcs és 4,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A repülőterek túlterheltek, Tegelen például 2013-ban 19,6 milliós utasforgalmat bonyolítottak le, pedig a hetvenes években épült légikikötőt évi 8 millió utas fogadására tervezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.