Pozsony lenyomta Párizst

Pozsony az Európai Unió ötödik leggazdagabb régiója, maga mögé utasítva Stockholm, Párizs és Prága régióját.

VZ
2014. 02. 27. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat adatai szerint Pozsonyban 2011-ben az egy főre jutó GDP összege az EU átlagának 186 százalékát tette ki, s ebből a szempontból a szlovák főváros az unió ötödik leggazdagabb régiójának számít.

A lista első helyén London végzett, ahol az egy főre jutó GDP az uniós átlag 321 százalékán volt. A második helyen Luxemburg szerepel 266 százalékkal, majd Brüsszel és Hamburg következik 222 és 202 százalékkal. A kimutatásban Pozsony megelőzte a holtversenyben hatodik helyen végző francia Ile-de-France régiót és a holland Groningent – ezekben az egy főre jutó GDP az uniós átlag 182 százaléka volt –, valamint a 173 százalékot produláló Stockholmot és a 171 százalékos Prágát is.

Az unió legszegényebb régiói a kimutatás szerint a bulgáriai Szeverozapaden, illetve a romániai északkeleti régió – Moldva –, ezekben a vizsgált időszakban az egy főre jutó GDP csupán az uniós átlag 29 százalékát tette ki.

A szlovákiai bruttó hazai termék megoszlásának aránytalanságát jól érzékelteti, hogy Pozsony kivételével az összes régióban az egy főre jutó GDP mélyen a fővárosi szint és az unióban kimutatott átlag 75 százaléka alatt maradt, a keleti régióban pedig csak az uniós átlag 51 százalékát érte el. Szlovákiában a gazdasági fejlettség regionális aránytalanságait mutatja az is, hogy nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg az országban beszedett adóbevételek. A pénzügyi felügyelet korábban közzétett statisztikái szerint 2012-ben az ország adóbevételeinek háromnegyedét Pozsonyban szedték be, holott a fővárosban az ország csaknem öt és fél millió lakosának csupán mintegy egy tizenkettede él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.