Románia: euróbevezetés akár már holnap?

Victor Ponta szerint már csak a román gazdaság versenyképessége kell a közös pénzhez.

BuL
2014. 02. 14. 21:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2013-as év gazdasági eredményeit ismertető sajtóértekezletén Ponta rámutatott: az eredetileg tervezett 1,6 százalékos várakozást messze felülmúlva 3,5 százalékos gazdasági növekedést produkált a gazdaság. Ha a következő években is tartani tudja a három százalék körüli bővülést, Románia, célkitűzésének megfelelően, 2019-ben valóban beléphet a valutaunióba – tette hozzá.

A kormányfő elmondta: tavaly a rendszerváltás utáni történelmi mélypontra, 1,55 százalékra, januárban pedig 1,06 százalékra lassult az éves infláció. A jegybank tavaly folyamatosan csökkentette az alapkamatot, amely jelenleg 3,5 százalék. Az államháztartási hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, az államadósság nem éri el a GDP 40 százalékát.

A 7,1 százalékos munkanélküliség alacsonyabb az uniós átlagnál, és a 2009–12-es időszakkal szemben, amikor félmillió ember veszítette el állását, 80 ezer új munkahely jött létre – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ponta rámutatott: tavaly 50 milliárd eurón történelmi csúcsot ért el a román export, így a külkereskedelmi mérleg hiánya egy év alatt csaknem megfeleződött, tavaly 5,7 milliárd euró volt.

A következő két évben a kormány évi 3 százalékos gazdasági növekedést remél, de 2,2 százalékkal számol. Az állami beruházások a GDP 6 százalékát teszik ki, a költségvetési hiányt 2,2 százalékosra tervezik. Az átlagnyugdíjjal – 180 euró – megegyező nagyságrendű, jelenleg 190 eurós minimálbért a bukaresti kormány még idén 200 euró fölé tervezi emelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.