Segítséget kaphatnak, akiknek nincs pénzük az egyetemre

A portugál kormány ösztöndíjjal segítené az egyetemet anyagi okokból befejezőket.

WL
2014. 02. 17. 20:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Újrakezdési program nevű kezdeményezést európai uniós forrásból finanszíroznák. A portugál gazdasági válság kirobbanása óta egyre több diák hagyja félbe az egyetemet. A lisszaboni vezetés a tervezett intézkedéssel ezt a tendenciát akarja visszafordítani.

A műszaki felsőfokú tanintézetek hallgatóinak képviselői hétfőn üdvözölték a kezdeményezést. Számításaik szerint a műszaki képzést választóknak évente húsz százaléka hagyja abba tanulmányait, nagy részük anyagi okokból.

Az országban a 15 és 24 év közötti korosztály 36 százaléka állástalan. Hivatalos adatok szerint 2013 harmadik negyedévének végén a 30 évesnél fiatalabbak közül mintegy 273 ezren nem dolgoztak, nem tanultak, és nem vettek részt semmilyen képzésben. Az előző év azonos időszakában még 6 százalékkal nagyobb volt ez a szám.

Tavaly mintegy 120 ezer – többségében fiatal – portugál vándorolt ki külföldre, ami a születések számának visszaeséséhez vezetett a világ hatodik legelöregedettebb országában.

A gazdasági és pénzügyi válság miatt Portugália 2011-ben szorult az Európai Bizottságból, a Nemzetközi Valutaalapból és az Európai Központi Bankból álló trojka segítségére. Az ország 78 milliárd eurót kapott egy pénzügyi mentőcsomag keretében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.