Szijjártó: Ez a bizalom csalhatatlan jele

Szijjártó Péter szerint a Magyarország iránti bizalom jele a ZF Lenksysteme újabb beruházása.

MNO
2014. 02. 21. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára rámutatott: a ZF Lenksysteme hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban teljesít. A munkahelyteremtéssel és -megtartással járó járműipari beruházások révén a társaság 150 új munkahelyet teremt. Szijjártó felidézte: Magyarország 2010-ben jutott el a válaszúthoz, vagy „összehúzza magát a lehető legkisebbre”, vagy a válságra mint lehetőségre tekint, hogy utána erősebb lehessen, mint korábban volt. Az ország az utóbbi utat választotta. „Az volt a célkitűzésünk, hogy legyünk Európa termelési központja” – tette hozzá az államtitkár.

Szijjártó emlékeztetett: alapvető és gyors változások zajlanak a világban, átalakulnak a nemzetközi erőterek, amihez pedig új stratégia kell. Az elmúlt négy év intézkedései, például az adórendszer, a szakképzési rendszer, a felsőoktatás átalakítása és Európa legrugalmasabb munkajogi szabályozása mind ezt a célt szolgálták. „Az új stratégia helyességét bizonyítja a magyar autóipar kirobbanó formája” – mutatott rá. „Ma már Magyarország és a magyar autóipar is jobban teljesít, mint a válság előtti időszakban. Az idén már látható gazdasági növekedési pálya elérésében a főszerepet a magyar autóipar játssza és játszotta.”

Szavai szerint ma már nem vitás, hogy a magyar gazdaság zászlóshajója az autóipar, s hogy Magyarország az európai járműgyártás egyik fellegvárává vált. Emlékeztetett: ma 712 járműipari vállalat működik az országban, amelyek több mint 115 ezer embernek adnak munkát, 17,8 milliárd eurónyi termelési értéket állítanak elő. A világ húsz legnagyobb „elsőkörös” autóipari beszállítójából tizenöt jelen van Magyarországon, ezek egyike a ZF Lenksysteme.

Mint elmondta, az ország azért is tud jobban teljesíteni, mert egyre többen dolgoznak, a nagy nemzetközi vállalatok pedig egyre több beruházást hajtanak végre. A ZF Lenksysteme esetében ez összesen 35 milliárd forint értékű, melyhez a magyar állam mintegy 2,8 milliárd forintos támogatással járult hozzá.

„Azért is teljesít jobban az ország, mert a nemzetközi nagyvállalatok egyre magasabb hozzáadott értékű termelési folyamatokat hoznak Magyarországra. A ZF Lenksysteme mostani beruházásának keretében világszínvonalú technológiával új fejlesztésű elektromos kormányműveket fognak gyártani a Mercedes, az Audi és a Volvo részére” – emelte ki az államtitkár.

Daniel Pridal és Matthias Augenstein, a ZF Lenksysteme Kft. ügyvezető igazgatóinak tájékoztatása szerint a záruló és az új projekt is a vállalat gyártókapacitásának növelését célozza. A cég Eger mellett, Makláron épülő új üzeme is része e projektnek.

Habis László (Fidesz–KDNP) egri polgármester felidézte: az elmúlt 25 évben jelentősen átalakult a helyi gazdaság, az új befektetéseknek köszönhetően fellendült a város ipara. Egernek fontos szerepe van a sebességváltó-gyártásban, a pneumatikai elemek gyártásában és a ZF Lenksysteme révén a kormányműgyártásban is.

A cégtől kapott tájékoztatás szerint a ZF Lenksysteme 2003-ban 35 alkalmazottal kezdte meg a működését, ma több mint 700-an dolgoznak a társaságnál. Az értékesítés nettó árbevétele 2012-ben közel 207,5 millió euró volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.