Szükség van a vidéki életforma fenntartására

Fontos, hogy folytatódjon az a vidékpolitika, amely a kistelepüléseken élőket is hozzásegíti a városlakók számára természetes életszínvonalhoz.

NT
2014. 02. 28. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen Fazekas Sándor aláhúzta: a másfél ezres lélekszámú Tiszaszőlős életében rendkívül jelentős fejlesztés kezdődik a 154 millió forintos projekt pénteki alapkőletételével. A beruházás nem csupán egészséges ivóvizet biztosít majd a falu számára, de környezetvédelmi szempontokat is szolgál – tette hozzá. A tárcavezető köszöntőjében rámutatott: a vidéki embereknek jár a megbecsülés, Magyarországnak pedig szüksége van a vidéki életforma fenntartására.

Hozzátette: éppen ezért az sem mindegy, hogyan költjük el, mire fordítjuk a következő hétéves költségvetési ciklusban a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Úgy vélte, hogy a „síkvidéken többnyire nélkülözhető alagutak és völgyhidak építése helyett érdemes ezeket a pénzeket a tiszaszőlősihez hasonló fejlesztésekre fordítani”.

Fazekas Sándor beszédében kitért arra is, hogy a napokban érkezett meg a helyi önkormányzat számlájára a Tiszafüredtől 2002-ben történt leválása miatt a községet megillető, több mint 400 millió forintos vagyoni kárpótlás. Ez az összeg további, az itt élőknek fontos, ám eddig anyagi lehetőségek hiányában megvalósíthatatlannak tűnő beruházások elindítását teszi majd lehetővé – közölte.

Az időkapszula elhelyezését megelőzően Kerekes András polgármester Tiszaszőlős történetét felidézve arról beszélt: a lakosság vízellátását biztosító rendszer ebben az évben 40 éves. A két, egyenként 160, illetve 165 méter mély kút, a víztorony, a mintegy 16 kilométer hosszú vezetékhálózat és az ezekhez kapcsolódó létesítmények annak ellenére ellátták feladatukat, hogy az elmúlt évtizedekben keveset költöttek a felújításukra.

Jelezte: napjainkban mintegy 55 ezer köbméter víz fogy el évente a településen, melynek minősége eddig nem felelt meg az EU előírásainak. A most induló, az Új Széchenyi Terv keretében 90 százalékos uniós támogatással várhatóan november végéig a 3 hónapos próbaüzemmel együtt megvalósuló projekt keretében két új, 200-300 méter mély kutat fúrnak a faluban, amelynek vizében a jelenleg kifogásolt vas-, ammónium és mangántartalom határérték alatt, míg a nátriumtartalom határérték körül lesz. Emellett a kivitelezők elvégzik az 50 köbméteres víztorony felújítását, valamint a vízvezeték-hálózat korszerűsítését is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.