Tíz éve nem kaptunk ilyen jó hírt

14,9 százalékos növekedés volt a tavalyi év utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

BL
2014. 02. 28. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági ágak többségében kiugróan bővültek a beruházások 2013 október–decemberben – írja a KSH. A gép- és berendezés beruházások 16, az építési beruházások 14,1 százalékkal emelkedtek. Az egész évet tekintve a gép- és berendezés beruházások 8,5, az építési beruházások 5,9 százalékkal emelkedtek. A szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a kiugróan magas növekedést mutató harmadik negyedévhez képest a negyedik negyedévi beruházások 0,3 százalékkal elmaradtak.

Legutóbb csaknem 10 éve, 2004 első negyedévében produkált a gazdaság ennél is magasabb növekedést. Az elmúlt évben tapasztalható nagymértékű, folyamatos bővüléshez a legfontosabb nemzetgazdasági ágak járultak hozzá, mely azt bizonyítja, hogy a magyar gazdasági növekedés erős gazdasági szerkezeten alapul – emelte ki az adatokra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM közleményében hangsúlyozta, hogy a beruházások negyedik negyedéves növekedéséhez nem a viszonylag alacsony előző évi bázis járult hozzá. A beruházások beindulását segítette a kedvező kamatkörnyezet, illetve a Magyar Nemzeti Bank által indított növekedési hitelprogram is. Az alacsony kamatkörnyezethez alacsony infláció is párosult, amely úgy segítette a háztartások vásárlóerejének megtartását, hogy közben fogyasztásra is serkentette azokat.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta: a negyedik negyedéves kedvező GDP-adat után várható volt, hogy a beruházások növekedése is felgyorsult. Szerinte kedvező, hogy az évek óta tartó csökkenés után 2013-ban nőtt a beruházások volumene, és a bővülés az idén is folytatódni fog.

Az Erste elemzője felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavalyi utolsó negyedévben az uniós pénzek beáramlásának felgyorsulása is segítette a beruházások növekedését. Nyeste Orsolya kiemelte: míg a feldolgozóipari beruházások bővülését eddig leginkább az autóipar hajtotta, a negyedik negyedévben elsősorban a gumi-, műanyag-, és nemfém-, ásványitermék-gyártás beruházásai adták a növekedést az ágazaton belül; kérdés, hogy ez fordulatot jelent-e.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője kifejtette: a várakozásoknál lényegesen gyorsabb a negyedik negyedévi növekedés, összességében az idén a tavalyit megközelítő, 6,5-7 százalékos adatot vár.

Az elemző szerint az uniós források lehívásának felfutása miatt a költségvetési szférában 2015 végéig fennmaradhat a dinamikus növekedés. A javuló külső és belső keresleti kilátások hatására a beruházások növekedése a versenyszférában is folytatódhat, amit az MNB növekedési hitelprogramja és más állami hitelprogramok is támogathatnak.

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2013 utolsó negyedévében a beruházások dinamikusan nőttek a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (48,2 százalék). A jelentős bővüléshez továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, az egyéb középületek, közterületek felújítása, valamint a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá. A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként a beruházási volumen 46,5 százalékkal nőtt a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás területén.

A nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 36,3 százalékos növekedése elsősorban a járműbeszerzéseknek, vasútépítések, -felújítások, alsóbbrendű útvonalak és egyéb útépítéseknek köszönhető. Több évig tartó csökkenés után, az év utolsó negyedévében növekedést regisztráltunk a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban (25,4 százalék). A kereskedelem, gépjárműjavításban a beruházások volumene 14,0 százalékkal emelkedett. A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek a beruházások az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (35,8 százalék) és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (16,2 százalék) nemzetgazdasági ágakban, ami egyedi nagy beruházások eredménye.

Számottevő a bővülés az építőiparban (26,5 százalék), a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágakban (19,8 százalék), amelyekben a nagyarányú növekedést részben az egy évvel korábbi alacsony beruházási teljesítményérték okozza. A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóipar 11,5 százalékos növekedését elsősorban a gumi, műanyag, nemfém ásványi termék gyártása alág beruházásainak bővülése adta. A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 9,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2013-ban a több évnyi csökkenést követően 7,2 százalékkal nőttek a beruházások az előző évhez képest. A gép- és berendezés beruházások 8,5 százalék, az építési beruházások 5,9 százalékkal emelkedtek. A 19 nemzetgazdasági ág közül 13 ágban volumenbővülés figyelhető meg. Éves szinten a legnagyobb növekedés a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás (60,8 százalék) és a közigazgatásban (38 százalék) valósult meg. A beruházások teljesítményértékének nagyarányú növekedése a vasútépítéseket is magába foglaló, nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 15,6 százalékos növekedésének is köszönhető.

A legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai 4,9 százalékkal emelkedtek, ami elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok beruházásaiban tapasztalt bővülésnek tudható be.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül jelentősen nőttek a beruházások a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység (29,6 százalék) és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység (28,0 százalék) nemzetgazdasági ágakban. Bővülés volt megfigyelhető az építőipari (17,2 százalék) és a mezőgazdasági (9,3 százalék) beruházásokban is. Egész évre jellemző visszaesés az ingatlanügyletek (11,4 százalék) nemzetgazdasági ágban volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.