Több mint 700 járműipari vállalat működik az országban

A hazai járműipar csaknem 18 milliárd euró termelési értéket állított elő tavaly – mondta Varga Mihály.

WL
2014. 02. 10. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály kiemelte: az idei első díjazottak közül A Hónap Beruházója és A Hónap Kis- és Középvállalkozása címet is olyan vállalat nyerte el, amely a járműiparhoz kapcsolódik.

Az idei első díjazottak között található a Hankook Tire, amely Magyarországot választotta első Ázsián kívüli gyárának helyéül, és üzemében évente 12 milliónál több gumiabroncsot állít elő, továbbá a Magyarmet Finomöntöde Bt. és a Now Technologies Zrt.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt év nemcsak a magyar gazdaság egészében, hanem a járműipar területén is fordulatot hozott. 2013 szeptemberében 27, októberben 28, novemberben pedig 21 százalékkal múlta felül a járműgyártás teljesítménye az egy évvel korábbit, az elmúlt év egészében mintegy 20 százalékkal nőtt a járműipari termelés.

Rámutatott: napjainkban több mint 700 járműipari vállalat működik az országban, ez jól mutatja, hogy Magyarország életében mennyire fontosak a járműipari cégek.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a januári A Hónap Beruházója díjat elnyerő Hankook Tire vállalat 2012 novemberében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal.

A Hankook Tire magyarországi történetében a 2013-as év fontos mérföldkő volt, mivel úgy döntöttek, hogy további 313 millió eurós (97 milliárd forint) beruházást indítanak el a rácalmási gyáregységükben. Ez az új gyártóüzem 950 új munkahelyet teremt, és ezzel a Hankook magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja majd a 880 millió eurót. A Hankook Tire napjainkban már több mint 2600 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. Az új beruházás révén éves szinten 17 millió abroncsot gyártanak majd a társaság magyarországi üzemében, az új gyáregységben várhatóan 2014 nyarán indul majd a gyártás, és 2015-re éri el a teljes kapacitást.

A Hónap Kis- és Középvállalkozása díjat elnyerő Magyarmet Finomöntöde Bt. öntvénygyár éves árbevétele közel 3 milliárd forintot ér el, beszállítóként a feldolgozóipar számára állítja elő termékeit, amelyek több mint 85 százalékát exportálja. A Magyarmet olyan világcégek stratégiai beszállítója, mint a Knorr-Bremse. A vállalat 200 munkavállalót alkalmaz.

A Hónap Induló Vállalkozása címet elnyerő Now Technologies olyan innovatív megoldásokat kutat, gyógyászati és orvosi segédeszközöket fejleszt, amelyek segítségével a rászorulók élhetőbb életet, az egészségügyi dolgozók és kutatók intelligens eszközöket kapnak. A cég új megoldást dolgozott ki a kerekesszékek irányítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.