Törékeny a növekedés Európában

Gyengébb lett a vártnál a decemberi ipari termelési adat az euróövezetben és az EU tagállamait alapul véve is.

WL
2014. 02. 12. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havi összevetésben, 2013 novemberéhez képest 0,7 százalékkal csökkent a közös pénzt használó – az év utolsó hónapjában még 17 tagú – övezet és az EU-28-ak ipari termelése egyaránt. A piac kisebb, 0,3 százalékos visszaesést várt.

Éves összevetésben a 28-ak alig valamivel jobban teljesítettek: 0,9 százalékos volt a bővülés, az euróövezetben csak 0,5 százalék. Az elemzők 1,8 százalékos növekedésre számítottak.

Decemberben Szlovéniában és Görögországban volt a legizmosabb az ipari termelés növekedése (2,7, illetve 2,6 százalék), a legrosszabbul az észt ipar teljesített (-5,7 százalék), majd sorrendben Svédország (-2,7 százalék), Hollandia (-2,6 százalék) és Horvátország (-2,4 százalék). Magyarországon 1,9 százalék volt a visszaesés.

A friss adatok csak megerősítik, hogy továbbra is törékeny a növekedés Európában. Novemberben kissé felgyorsult az ipari termelés bővülése – 1,6 százalékra az euróövezetben és 1,3 százalékra a teljes EU-ban –, emiatt feléledt a remény, hogy végre megindul a növekedés, ezért is csalódást keltő a friss, decemberi adat.

Az euróövezet 2013 második negyedévében hagyta maga mögött a recessziót, de a hazai össztermék (GDP) a 0,3 százalékos növekedés után a harmadik negyedévben alig észrevehetően, 0,1 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.