Újabb kamatvágásra számítanak az elemzők

2,75 százalékosra csökkenthetik a jegybanki alapkamatot kedden.

VZ
2014. 02. 16. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI által megkérdezett nagy londoni kereskedőházak túlnyomó többsége 10 bázispontos csökkentést vár a monetáris tanács keddi ülésétől. Bár egyes vélemények szerint a forint gyengülése véget vethet a kamatcsökkentési ciklusnak, a többség a jelenlegi szintet még nem tartja ilyennek.

Legutóbbi budapesti tárgyalásaik alapján nagy londoni házak elemzői azt állapították meg, hogy az MNB legutóbbi stressztesztjeinek eredményei alapján a magyar jegybank „fájdalomküszöbe\" valószínűleg jóval gyengébb forintárfolyamon van, mint korábban.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint is további 10 bázisponttal csökkenteni fogja az alapkamatot jövő heti ülésén az MNB. A február 10–13. között megkérdezett 22 elemző közül néhányan úgy vélték ugyanakkor, hogy hamarosan véget érhet az MNB 2012 óta tartó kamatcsökkentő ciklusa.

A megkérdezett elemzők szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének többlete magas, költségvetése stabil, de ki van téve a pénzpiaci sokkoknak, és az ország rá van szorulva a külföldi finanszírozásra, törékenyek a növekedési kilátások és nehezen kiszámítható a kormányzati politika.

A Reuters írása szerint a magyar alapkamat alig magasabb a lengyelnél, amelyet az elemzők Közép-Európa és Kelet-Európa legerősebb gazdaságának tartanak. Ennek alapján ha az Egyesült Államok monetáris politikájának szigorodása miatt aggódni kezdenek a befektetők, akkor nagyobb lesz a bizonytalanság Magyarországgal, mint Lengyelországgal szemben.

A legutóbbi, januári kamatdöntő ülésen a monetáris tanács hét tagja szavazta meg a 15 bázispontos kamatcsökkentést, egyedül Cinkotai János szavazott 10 bázispontos vágásra. A január 21-i ülésen 15 bázisponttal csökkentette az MNB az újabb történelmi mélypontra, 2,85 százalékra a jegybanki alapkamatot, noha az elemzők többsége már januárban is ennél visszafogottabb, 10 bázispontos vágásra számított.

Az ülést követően kiadott közleményében a monetáris tanács jelezte: az inflációs kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének alakulását és a gazdasági növekedés élénkülését is figyelembe véve sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre, azonban indokolttá vált a csökkentés ütemének mérséklése. Ezt a rövidített jegyzőkönyvben is megismételte a testület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.