Varga: Kezdjük visszanyerni elveszített pozícióinkat

A gazdasági miniszter azt is elmondta: a növekedés egy része a közfoglalkoztatásból ered.

2014. 02. 24. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság tavaly negyedik negyedévi 2,7 százalékos bővülése azt jelenti, hogy az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország produkálta a negyedik legnagyobb növekedést, és vezeti a visegrádi négyek mezőnyét is. A nemzetgazdasági miniszter a száz százalékban magyar tulajdonban lévő Material Plastik Kft. új üzemcsarnokának átadásán elmondott köszöntőjében megalapozottnak nevezte azt, hogy a kormány mellett a nemzetközi szakértők is a magyar gazdaság dinamikus növekedésével számolnak.

Varga kiemelte, hogy a magyar gazdaság fejlődési pályára állt, az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás is egyre inkább húzza a növekedést. Kitért arra, hogy a foglalkoztatás is jól alakul, mert a foglalkoztatottak száma meghaladta 2013 végén a 4 milliót, ami 107 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Varga hozzátette: a növekedés egy része a közfoglalkoztatásból ered, de a versenyszférában foglalkoztatottak száma is 37 ezer fővel emelkedett. Reményei szerint a választás után a jelenlegi koalíció tudja folytatni a kormányzást. Hozzátette: szükség lesz az Új Széchenyi-terv megújítására és az új energiastratégia megvalósítására is. A miniszter elmondta, a soltvadkerti családi vállalkozás jó példája a magyar emberek kitartásának, mert a cég nemcsak talpon maradt a válság éveiben, hanem fejlődött, bővült és jelentős nagyvállalatok beszállítójává vált.

Font Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke kiemelte, hogy a 7600 fős településen 1300 bejegyzett vállalkozás működik, amely magasan az országos átlag felett van. Adatai szerint a településen üzemelő vállalkozásokhoz az utóbbi négy évben 4 milliárd forint összegű uniós és kormányzati támogatás érkezett. Garami Zoltán, a Material Plastik Kft. tulajdonosa az üzemcsarnok és nyomdaavató ünnepségén hangsúlyozta: családi házuk garázsában indították el 1989-ben a vállalkozást. A Széchenyi-terv pedig segített abban, hogy a világ legmodernebb gépeit is meg tudják venni. A vállalkozás eddig 12 európai uniós pályázaton indult és nyert. Garami Zoltán szavai szerint a jelenlegi kormány nagy segítséget nyújtott abban, hogy fel tudták venni a multikkal a versenyt.

A tervek szerint a jelenleg 80-at meghaladó alkalmazotti létszámot 2015-ben, egy újabb beruházás megvalósulása után, 100 fölé emelik. Az üzemcsarnok-bővítés 220 millió forintba került, melyhez 90 millió forint támogatás nyert el a cég, a nyomdaipari gép csaknem 700 millió forintba került, melyhez 150 millió forint támogatást kaptak. A beruházás révén a dolgozói létszám 18 fővel bővült. A Material Plastik Kft. a belföldi megrendelők mellett termékeinek 30 százalékát külföldön értékesíti. A családi vállalkozás 2011-ben 2 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amit 2012-ben 2,2 milliárd forintra tudott növelni. A cég főként műanyag csomagolóanyagokat állít elő, például táskákat, zsákokat és fóliákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.