Világfórum és kiállítás a családi gazdaságokról

Március 4. és 6. között Budapesten találkoznak az ENSZ FAO tagországainak miniszterei.

MD
2014. 02. 25. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek elmondta: a budapesti Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról című rendezvény egyszerre magas szintű nemzetközi találkozó, tudományos vita és nyilvános kiállítás, amely a világ sokszínű, családi alapokon működő mezőgazdaságát mutatja be az érdeklődőknek. A rendezvény különlegessége a Világ Mustra nevet viselő kiállítás. Ez lehetőséget ad a világ különböző tájairól érkező családi gazdálkodóknak arra, hogy bemutassák tevékenységüket és felhívják a világ minden tájáról érkező vendégek, valamint az érdeklődő nagyközönség figyelmét a családi gazdálkodások által nyújtott lehetőségekre és értékekre – közölte Fazekas Sándor.

A tárcavezető megjegyezte, a családi gazdaságok biztosítják leginkább a helyi természeti erőforrások védelmét, a hagyományos mezőgazdasági termékek megőrzését és az élelmiszer-biztonsági előírások betartását. A családi gazdálkodások léte nélkülözhetetlen a vidéki foglalkoztatottság növeléséhez és a mezőgazdaság fejlesztéséhez, így az élelmezés biztonságának megteremtéséhez – hangsúlyozta a miniszter.

Mindehhez azonban ösztönző környezet szükséges, amely magában foglalja többek között a gazdák földhöz jutását, az infrastrukturális fejlesztéseket, kedvező támogatási rendszer kialakítását, mezőgazdasági tanácsadói hálózat és helyi piacok fejlesztését. Mivel az ilyen volumenű feladatok magas szintű politikai elkötelezettség nélkül nem valósíthatók meg, a szakértők szerint a FAO családi gazdálkodások témája köré szervezett rendezvénysorozata jelentős eredményeket hozhat ezen a területen.

Emlékeztetett: a magyar mezőgazdaság szerkezetét 2010-et követően a kormány úgy kívánta átformálni, hogy abban a családi gazdaságok súlya meghatározó, 80 százalékos arányú legyen. Ennek érdekében átalakították a támogatások igénybevételének lehetőségeit. Példaként említette a „Földet a gazdáknak” programot, amelynek keretében hatezer gazdálkodó juthatott állami földhaszonbérlethez pályázat útján, hogy bővíthesse termelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.