30 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Zalában

Zala megyében február végén mintegy 30 százalékkal kevesebb álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken.

NT
2014. 03. 31. 21:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év második hónapjában 13 873 álláskeresőt tartottak nyilván, 6100 fővel kevesebbet, mint tavaly februárban. A munkaügyi központ adatai szerint az idén Zala megye valamennyi térségében kevesebb az álláskereső; Zalaszentgrót, Lenti és Letenye körzetében az elmúlt évhez képest közel 40 százalékkal csökkent a számuk, de Nagykanizsa és Zalaegerszeg vonzáskörzetében is 30 százalékos mérséklődés tapasztalható.

Február végén – 2014. januárjával megegyezően – 10,6 százalék volt a nyilvántartatott álláskeresők aránya a megyében. A munkanélküliségi ráta Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg térségében a megyei átlag alatti, míg Letenye (14,5 százalék) és Zalaszentgrót (13,4 százalék) körzetében a legmagasabb a mutató. A nyilvántartott álláskeresők 11 százaléka, 1500 fiatal volt pályakezdő.

A tél utolsó hónapjában 1400 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók, amelyből 1200 volt nem támogatott munkahely. A kedvező időjárás miatt a szezonális hatások ezúttal erőteljesebben jelentkeztek, mint az elmúlt évek azonos időszakában. A foglalkoztatók viszonylag jelentős számban kerestek segéd- vagy alkalmi munkásokat, bolti eladókat, felszolgálókat, szakácsokat, valamint bútorasztalosokat.

Februárban csaknem 1600 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, közülük 200 ember addig még nem szerepelt a nyilvántartásban. 1400-an váltak ismételten álláskeresővé, 57 százalékuk egy éven belül lett újra munkanélküli, 20 százalékuknál pedig négy évnél is hosszabb idő telt el a nyilvántartásból való kikerülésük óta.
A regisztrációból kikerülő 1600 álláskereső közül februárban közel ezer ember állt munkába.

Az év első két hónapjában összesen 2600 ember tudott elhelyezkedni a megyében, közülük 1500-an támogatott munkakörben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.