350 ezer embert érhet el a szociális földprogram

A szociális földprogram keretében az idén 250 millió forintra lehet pályázni.

WL
2014. 03. 20. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán a három komponensből álló mintaprogramról elmondta, a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó projektrészt 120 millió, a fejlesztési és eszközbeszerzési projektrészt 50 millió, a kertkultúra- és kisállattartási projektrészt pedig 80 millió forintos keretösszeggel hirdették meg.

A kezdeményezés olyan új módszerek és gyakorlatok kialakítását teszi lehetővé, amelyeket később más pályázati lehetőségeknél, például a Start közmunkaprogram mezőgazdasági részénél is ki lehet használni – jelezte az államtitkár. A pályázatokat mindhárom komponens esetében április 3-ig lehet benyújtani.

Kovács Zoltán emlékeztetett, a szociális földprogram tavaly 150 településen közel 300 ezer embert ért el, és több mint 500 hektár addig megműveletlen földön zajlottak a munkák. Az idei kiírás célja, hogy közel kétszer ekkora területen, további 50 ezer embert érjen el a program, legalább 1500 hátrányos helyzetű ember vegyen részt a közfoglalkoztatásban, így hosszú távon kialakulhasson egy olyan szociális gazdaságot megjelenítő terméklánc, amely fenntarthatóvá teszi a kezdeményezést a leghátrányosabb helyzetű településeken.

A szociális földprogram keretében elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, az elnyert összeget utófinanszírozással folyósítják a nyertes pályázók számára. Egy szervezet kizárólag egy komponensre nyújthat be pályázatot.

A program 2014. július 1-től 2015. április 30-ig tart. A projekt közfoglalkoztatási komponensére 500 ezer és 3,5 millió, az eszközbeszerzésire 1 és 3 millió, a kisállattartásira pedig 500 ezer és 1,2 millió forint közötti összegek igényelhetők.

A tájékoztatón Muhari Zoltán, Panyola polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta, a Fehérgyarmat közelében fekvő településen 2007 óta működik a szociális földprogram. A községben most vetőmagcsomagokat osztanak szét a rászoruló családok között, egy hónap múlva pedig előnevelt kiskacsákat kapnak majd a falubeliek. A megtermelt javak egyrészt anyagi megtakarítást jelentenek a családoknak, emellett a piacra is lehet termelni – számolt be a polgármester.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a szociális földprogramok iránytűként működnek, hiszen ezek a kezdeményezések előzték meg a Start közmunkaprogramot. Az emberek rendkívül büszkék a saját munkájukra és arra, hogy a terményeiket felhasználják a helyi étkeztetésben – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.