6,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az előző hónaphoz képest januárban 3,1 százalékos növekedést jelzett a mutató.

MD
2014. 03. 06. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított mutató januárban 3,1 százalékos növekedést jelzett.

Az idén januárban 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.

 

2,2 százalékos bővülést várnak 2014-ben

 

Suppan Gergely elemző szerint az idén kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható; az export, a beruházások és a fogyasztás bővülése is segíti a gazdaság bővülését, összességében 2,2 százalékos GDP-bővüléssel számol 2014-ben.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, a feldolgozóiparban januárban ismét jelentősen nőtt a termelés, és a korábbi hónapokhoz hasonlóan a járműgyártás és az ehhez kapcsolódó alkatrészgyártás volt a növekedés motorja. A többi feldolgozóipari ágazat termelésében nem volt jelentős előrelépés. Az energiaszektorban januárban is folytatódott a termelés visszaesése, amihez hozzájárult a szokásosnál melegebb januári időjárás is, ami visszafogta a hőtermelést.

Az előző hónapban, a múlt év decemberében 6,8 százalékkal – 2011 májusa óta a legnagyobb mértékben – haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit, amikor viszont 7,3 százalékkal maradt el a 2011. decemberitől. A munkanaphatástól megtisztított index pedig a termelés 4,4 százalékos növekedését mutatta.

 

Az ipari termelés havi összevetésben januárban először nőtt szeptember óta – decemberben 1,8 százalékos csökkenést jelzett –, éves alapon viszont éppen szeptembertől megszakítás nélkül emelkedett az alacsony bázis miatt.

Tavaly az év egészében a termelés volumene 1,4 százalékkal volt nagyobb mint az előző évben, 2012-ben még 1,8 százalékos csökkenést figyelt meg a KSH. Az ipari termelés motorja a járműgyártás volt 2013-ban. Tavaly januárban az ipari termelés 1,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az előző havit pedig 2,5 százalékkal haladta meg.

A 2014. januári részletes ipari termelési adatokat március 12-én közli a KSH a statisztikai tükörben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.