A BKV egyik szakszervezete demonstrációra készül

Buszkiszervezések és bérátalakítások miatt akár 900 ember is elveszheti állását.

HZS
2014. 03. 06. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta, a bértárgyalásokon készült jegyzőkönyvek tanúskodnak arról, hogy további buszkiszervezések lehetnek, emiatt akár kilencszáz munkavállalót is elküldhetnek, emellett tervbe vették a bérszerkezet átalakítását is. Elmondása szerint az új szerkezetben minimálbér környéki alapbért adnának a dolgozóknak, és ez után több juttatást is adnának, így a nettó bér érdemben nem változik.

A szakszervezeti vezető azonban úgy látja: az alacsonyabb alapbér miatt hosszú távon a dolgozók rosszabbul járnak. Hozzátette: az EKSZ nem támogat semmilyen átalakítást, amely hátrányos a dolgozóknak.
Elmondta még, hogy az autóbusz ágazat további kiszervezésével továbbra sem értenek egyet, mert nincs megfelelő hatástanulmány, az agglomerációs buszokkal kapcsolatos változásról pedig az új szolgáltatótól, a Volánbusztól kapnak tájékoztatást a dolgozók, a BKV-tól nem. Hangsúlyozta: nem a változások ellen vannak, de szeretnék, ha a munkavállalóknak biztosítanák a megfelelő munkafeltételeket.

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke elmondta, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak, mert csak a magánszemélyeknek csökkent a BKK-bérletek ára 10 százalékkal, azoknak viszont nem, akik béren kívüli juttatás formájában kérték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.