A cél, hogy több pénz maradjon az embereknél

Szatmáry Kristóf szerint eredményes a kormány politikája.

KG
2014. 03. 26. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a szaktárca közleménye szerint erről a Vállalkozásfejlesztési Tanács szerdai ülésén beszélt. Az elmúlt években megtett intézkedéseknek – mint a devizaadósok megsegítése, a rezsicsökkentés, vagy a családi adókedvezmény – köszönhetően növekedtek a magyar lakosság megtakarításai, a belső fogyasztás bővülése pedig hozzájárul a magyar vállalkozások erősödéséhez is, fejtette ki az államtitkár.

Szatmáry Kristóf a közlemény szerint kiemelte, hogy 2010-ben jelentős szemléletváltozás következett be az állam és a vállalkozások közötti viszonyban. Mivel a korábbi években az állami szervek költségvetését már célzottan úgy tervezték, hogy a működés egy részét a bírságokból fedezik, a vállalkozók potenciális ellenségként érezhették magukat. Ezt a hozzáállást a jelenlegi kormány elvetette, ma már törvény mondja ki, hogy a bírságok nem az adott állami szervet illetik, hanem a költségvetésbe folynak be – hangsúlyozta az államtitkár.

A vállalkozások forráshoz jutási lehetőségéről szólva Szatmáry azt mondta, hogy míg a válságot követően gyakorlatilag nem volt elérhető hitel Magyarországon, a kabinet az utóbbi években megszüntette a vállalkozásfinanszírozást jellemző forráshiányt. Ennek köszönhetően a vállalkozások számos olyan fejlesztést vagy beruházást valósíthatnak meg, amelyeknek tervét korábban a fiókban kellett hagyniuk.

Szatmáry Kristóf a belső piac élénkülése mellett az export fontosságát is hangsúlyozta, amely további fejlődési lehetőséget jelent a vállalkozásoknak. A kivitelt a magyar kis- és középvállalkozások egyik sikerterületének nevezte az államtitkár, ugyanis a kkv-k aránya a teljes exporton belül úgy nőtt, hogy közben az export is jelentősen bővült az elmúlt négy évben. A hazai vállalkozások sikeres exporttevékenységéhez járul hozzá egyebek között a külgazdasági szakdiplomatai hálózat, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a számos gazdasági vegyes bizottság és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat is – írta a szaktárca.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.