A járműipar húzta a magasba az exportot

Több mint 350 millió euróval lépte túl a magyar export 2013-ban az azt megelőző év teljesítményét.

NT
2014. 03. 05. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NGM-nél a forgalom bővülését a külső kereslet élénkülésével indokolják, de az eredményhez a közelmúltban kibővített autóipari termelőkapacitások felfutása is hozzájárult. Mint kitérnek rá, 2013-ban a termékforgalom 50 százalékát kitevő gépek és szállítóeszközök importja 4,8, míg kivitele 5,1 százalékkal emelkedett – a növekedés fő hajtóereje a járműiparhoz kapcsolódó árucsoportok teljesítménye volt.

A magyarországi autógyárak által piacra vitt új modellek következtében a közúti jármű forgalma mintegy ötödével, az energiafejlesztő gép és berendezés behozatala tizedével bővült 2012-höz képest. A feldolgozott termékek esetében jelentős, csaknem 7 százalékos emelkedés történt a kivitel és a behozatal területén egyaránt. A kedvező adatok a külkereskedelmi forgalom folytatódó élénkülését vetítik előre – írják.

 

Mint megírtuk korábban, a magyarországi járműipar csaknem 18 milliárd euró termelési értéket állított elő tavaly, ezzel a teljes magyar feldolgozóipari teljesítmény 18 százalékát, a GDP 10 százalékát és a teljes magyar export 18 százalékát adta.

2013 decemberében az export euróban számított értéke 9,5, az importé 6,9 százalékkal nőtt tavalyelőtt decemberhez viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 150 millió eurós javulást mutatott 2012 azonos időszakához képest.

 

2013 tizedik hónapjában az export euróban számított értéke 4,7, az importé 2,7 százalékkal nőtt tavaly októberhez viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 164 millió eurós javulást mutatott 2012 azonos időszakához képest.

2013-ban éves alapon a kivitel mértéke 4,8, a behozatalé pedig 5 százalékkal bővült a 2012-ben mért szinthez képest. A tavalyi év decemberében az export 14, míg az import 13 százalékkal nőtt 2012 utolsó hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg így 303 millió eurós többletet ért el decemberben, amely 160 millió euróval haladja meg a 2012-es szintet – áll a közleményben.

A vegyiparhoz és járműgyártáshoz kapcsolódó termékek forgalmában is élénkülés volt tapasztalható – hívják fel a figyelmet az NGM-nél.

A hazánk külgazdasági stratégiájában megfogalmazott »keleti nyitás, nyugati tartás« politikájával összhangban mind az EU-tagállamok, mind az Európai Unión kívüli országok irányában nőtt a külkereskedelmi forgalmunk” – áll az gazdasági tárca által jegyzett közleményben.

A külkereskedelemben meghatározó súllyal rendelkező EU tagállamokkal szemben 2013-ban a külkereskedelmi mérlegünk többlete 9,5 milliárd eurót tett ki. Az Európai Unió tagállamai felé irányuló export 4,2 százalékkal, a behozatal pedig 5,5 százalékkal emelkedett 2012-höz képest – sorolják.

Az Európai Unión kívüli országok felé a kivitel 7,1 százalékkal, az import 3,9 százalékkal volt több, ennek köszönhetően a külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban csaknem 878 millió euróval csökkent – zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.