A kakaó is követi a kávé példáját

Egy év alatt közel 40 százalékot emelkedett a kakaóbab világpiaci ára.

WL
2014. 03. 21. 9:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Kakaószövetség (International Cocoa Organization – ICCO) legfrissebb, februári előrejelzésében a mostani, 2013–14-es idényben 4,1 millió tonna kakaóra számít (ebben az ágazatban októbertől szeptemberig számolják a termesztési időszakot), miután az átlagosnál szárazabb időjárás komoly visszaesést okozott a nyugat-afrikai termőterületeken. Ezt a mennyiséget a kakaó kereslete 115 ezer tonnával haladhatja meg.

Magyarország éves kakaófogyasztása mintegy 18 ezer tonnára tehető, amely szinte teljes egészében importból származik, ezért a kakaó drágulása az itthoni árakban is érezhető lesz.

A szűkös kínálatot jelzi, hogy a világ harmadik legnagyobb termelője, Indonézia már importálni kényszerül kakaóbabot, hogy ellássa alapanyaggal az egyre korszerűbb kakaófeldolgozási kapacitásait. A szakértők szerint egy időre szűkülő kínálatra kell felkészülni, amely az egyre bővülő felhasználás mellett pánikszerű vételeket is hozhat a határidős árutőzsdéken. Ennek hatására a már egy éve folyamatosan, eddig 40 százalékkal növekvő árak tovább emelkedhetnek.

A kakaóbab termesztése speciális időjárást igényel, a gyengén savanyú talajokat kedveli. Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik, de Közép-Afrikában is megél. A világtermelés kétharmadát ma már a fekete kontinens adja.

Kakaófák Európában csak üvegházakban élnek meg, Magyarországon például a szegedi és a vácrátóti botanikus kertben, a budapesti pálmaházban és a Füvészkertben.

A világ legnagyobb kakaótermelője az ICCO becslései szerint idén Elefántcsontpart lehet, azonban már csak 1,1 millió tonnát termeszthet, szemben a 2010–11-es idény 1,5 millió tonnájával. A három évvel ezelőtt 1 millió tonna kakaóbabot termesztő Ghána idén már csak 870 ezer tonna termesztésére lehet képes – olvasható a Conclude rövid elemzésében.

Nem csak a kakaó ára ugorhat meg. Korábban Mauricio Galindo, a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) egyik vezetője azt mondta, hogy ha tovább tart a szárazság Brazíliában, kávéhiány lép fel a világpiacon, amire négy éve nem volt példa. Ez a kávéárak drasztikus növekedését hozhatja magával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.