A nagy bankok manipulálják a nemesfémek árfolyamait?

Egy tanulmány alátámaszthatja az arany árfolyamának manipulálására vonatkozó feltételezést.

MD
2014. 03. 04. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aranyár manipulálására utalnak az árfolyammozgások – tette közzé vizsgálódásainak eredményét a Bloombergen pénteken Rosa Abrantes-Metz, a New York University’s Stern School of Business tanára és Albert Metz, a Moody’s igazgatója. Az aranyárat immár száz éve naponta kétszer telefonkonferencián rögzíti öt nagybank: a Deutsche Bank, a Bank of Nova Scotia, a HSBC, a Société Générale és a Barclay’s. A kutatók 2001 és 2013 között vizsgálták az árfolyammozgásokat. Megállapították, hogy a délutáni hívások időpontjában 2004 óta rendszeresen jelentősen elmozdult az arany ára, többnyire lefelé. A furcsa mozgásra nincs piaci magyarázat. Mint hangsúlyozták, az okokat a felügyeletnek kell megállapítania, a bankok mindenesetre képesek lehetnek a manipulációra, és arra is megvannak az eszközeik, hogy hasznot húzzanak belőle – írja az Azenpenzem.hu.

Épp egy évvel ezelőtt még könnyedén nevezte a The Wall Street Journal hasábjain egy fémbróker összeesküvés-elméletnek, hogy a nagy bankok manipulálnák az arany árfolyamát. Ez nem olyan, mint a Libor – tette hozzá a Londoni Aranykereskedelmi Szövetség szóvivője, aki szemmel láthatólag indokoltan tartott attól, hogy a Libor-botrány nyomán a figyelem középpontjába kerülhet a többi határidős termék kereskedése is. Nem véletlenül: a CFTC (az USA felügyeleti szerve) egyik biztosa egy tavaly februári kerekasztal-beszélgetésen már utalt arra, hogy meg kell vizsgálni a többi terméket, az energiát, a nemesfémeket, a csereügyleteket.

A The Wall Street Journal akkor emlékeztetett arra, hogy a CFTC 2003 és 2005 között kereskedők sorát büntette meg, mert bebizonyosodott, hogy megpróbálták manipulálni a földgáz árát, és a hamis adatokkal eltéríteni a gázárindexek értékeit. 2008-ban pedig a londoni arany és ezüst árképzését is vizsgálták már. Befektetők ugyanis már akkor panaszkodtak, hogy az ezüst hirtelen nyári árzuhanása csak manipuláció eredménye lehetett. Ez a vizsgálat azonban nem volt hivatalos, soha nem közölték az eredményét, de még csak lezárásának a hírét sem erősítették meg.

Mégis meglepetésszámba ment, amikor idén januárban a Deutsche Bank távozott az arany londoni árát rögzítő társaságból. Már akkor többen utaltak rá, hogy e lépés mögött is a manipuláció gyanúja kereshető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.