A válság már csak a múlt, beindul a magyar piac is

Az idén már emelkedő árakra számítanak a fejlesztők és a szakértők az európai ingatlanpiacokon.

NT
2014. 03. 24. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CBRE ingatlan-tanácsadó hétfőn az MTI-vel közölte, hogy a fórumon  megkérdezett 300 szakértő 85 százaléka vélte úgy, hogy idén drágulnak az európai ingatlanok, egy évvel ezelőtt még csak a megkérdezettek 77 százaléka számolt az árak emelkedésével.

A piaci hangulat sokat javult: arra a kérdésre, hogy hogyan ítélik meg a kilátásokat a 2007-es évhez képest, az ingatlanszakértők 53 százaléka válaszolta azt, hogy hasonlóan, vagy pozitívabban. Az is kiderült a felmérésből, hogy a Magyarországra visszatérő befektetőket főleg az irodák és kiskereskedelmi ingatlanok érdeklik.

Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiacokért felelős vezetője a közlemény szerint azt mondta, hogy az optimizmus kézzelfogható volt az idei MIPIM-en; kevésbé az óvatosság, mint inkább a bizalom dominált. 2013 első felében a befektetők a központi piacokra és a legjobb ingatlanokra koncentráltak, 2014-ben már a növekedést tartják szem előtt. „Távolodunk a válságtól és a befektetőknek már sokkal jobb a véleménye az eurózónáról, mint korábban, amikor jelentős szakadék volt Európa északi és déli része között. Ma már a fellendülés és a növekedés jelei látszanak” – tette hozzá.

A kutatásban részt vevő szakembereket arról is kérdezte a CBRE, hogy melyik ingatlantípust részesítik előnyben vásárláskor 2014-ben. Legtöbben az irodákat (40 százalék) jelölték meg, de sokan a kiskereskedelmi (32 százalék) és az ipari ingatlanokat (28 százalék) preferálják. Míg az egyértelmű, hogy jelentős a kereslet a központi piacok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország) ingatlanjai iránt – ezeket az országokat a válaszadók 40 százaléka jelölte az első helyen, de sokakat a fellendülő (34 százalék) és felzárkózó (26 százalék) piacok érdeklik, ami szintén a befektetői bizalom emelkedését és a kockázatvállalás erősödését vetíti előre 2014-ben – jegyzi meg a CBRE.

A jelentés szerint jelentős elmozdulás tapasztalható a földrajzi preferenciák között is: ma a befektetők 19 százaléka voksol Spanyolországra – a tavalyi arány csak 6 százalék volt és ma Madrid a második legkedveltebb európai város London után, illetve Barcelona szintén szerepel a legjobb 10 befektetési célpont között. A „fellendülő piacok” befektetési lehetőségeire is jelentős az érdeklődés, amit Amszterdam és Dublin szintén az első 10 piac közötti helyezése is bizonyít.

„A befektetői bizalom javulásával a felzárkózó piacok, így Magyarország iránti érdeklődés is nő. A befektetők újra megvizsgálják a helyi üzleti lehetőségeket és készek befektetni a magyar ingatlanpiacon. A bizalom alakulásával párhuzamosan a budapesti iroda- és kiskereskedelmi piac lesz a Magyarországra visszatérő befektetők célkeresztjében” – mondta Tim O\'Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési vezetője a közlemény szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.