Alapkamat: „újra kell értékelni a helyzetet”

Az MNB alelnöke szerint lenne mozgástér a további alapkamat csökkentésre, de az ukrán válság nehezíti a helyzetet.

WL
2014. 03. 13. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Ádám hangsúlyozta: a monetáris tanácsnak figyelembe kell vennie, hogy megváltozott a helyzet a globális pénzpiacokon. „Ukrajna nem segít, ott turbulencia van” – fogalmazott. Hozzátette: „újra kell értékelni a helyzetet, komoly munka folyik ezzel kapcsolatban, és ez már látszani fog március-április-májusban”.

Az MNB monetáris tanácsa március 25-én tartja következő kamatdöntő ülését. A jegybank a 7 százalékos csúcsról, 2012 augusztusától fokozatosan csökkentette a jelenlegi rekordalacsony, 2,7 százalékos szintre az alapkamatot.

Februárban 0,1 százalék volt a tizenkét havi összevetésű infláció Magyarországon. Londoni elemzők ezért úgy foglaltak állást, valószínű, hogy az MNB folytatja a monetáris enyhítési ciklust.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint az MNB márciusban és áprilisban még két, egyenként tíz bázispontos kamatcsökkentést hajt végre, vagyis az alapkamat 2,5 százalékon éri el mélypontját, de nem zárták ki azt sem, hogy akár ez alá is csökkenhet az irányadó ráta.

A Royal Bank of Scotland (RBS) prognózisa szerint az MNB enyhítési ciklusa 2,4 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik. A Goldman Sachs bankcsoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni elemzőinek alapeseti előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata még az idei első félévben 2,5 százalékig csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.