Beelőztek a külföldi spekulánsoknak

Elővásárlással előzte meg az állam a termőföldek külföldi kézbe jutását Veszprém megyében.

PR
2014. 03. 28. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozta: az elővásárlással az állam azt akarta megakadályozni, hogy a jogszabályokat kijátszva külföldiek kezébe kerülhessen magyar termőföld. Tájékoztatása alapján a megvásárolt földeket – többek között Csabrendeken, Rigácson, Ukkon és Mezőlakon – a szokásos módon, pályázati úton bérbe adják a helyi gazdáknak.

Budai Gyula március 27-én beszélt arról, hogy kapuzárási pánik uralkodott el azon bel- és külföldi „spekulánsok” között, akik korábban zsebszerződésekkel szereztek meg jelentős nagyságú termőföldterületeket Magyarországon.  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy a korábban megkötött zsebszerződéseket a spekulánsok most próbálják legálissá tenni, még azelőtt, hogy az új földforgalmi törvény egyes rendelkezései, amelyek ezt lehetetlenné teszik, hatályba lépnének.

Mint arról a Magyar Nemzet március 27-én beszámolt, újabb kiskaput találtak a magyar földet zsebszerződéssel megszerző külföldiek, aminek bezárására készen áll a kormány. Ennek megfelelően a jövőben korlátozhatják a legmagasabb földbérleti díjakat. Czerván György elképzelhetőnek nevezte, hogy az országban régiónként felső határt szabnak a földbérleti díjaknak.

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a mostani választások tétje a magyar vidék és gazdák számára, hogy hagyják-e, hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak, amikor kiárusították és spekuláció célpontjává tették a magyar termőföldet. Szavai szerint az akkori vidékromboló politika miatt egész térségek néptelenedtek el, és számos munkahely szűnt meg a mezőgazdaságban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.