Belenyúl a Ptk. a tartós bérlet fogalmába

A március 15-én hatályba lépő új Ptk. automatikusan lízinggé minősít bizonyos tartós bérleti szerződéseket.

BuL
2014. 03. 08. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartós bérlet hiába viseli neve előtt a „tartós” jelzőt, valójában bérlet, csak éppenséggel a bérleti idő hosszabb a szokásosnál. Lényege a számviteli jellegében rejlik: a bérleti díj egészében költségnek számít. Lízing esetén ugyanakkor csak a lízingdíj kamatát és az amortizációt tudja elszámolni a lízingbe vevő. Ez a költség általában 5-10 százaléka a bérleti díjnak.

Az új Polgári törvénykönyv az olyan határozott ideig tartó bérletet is automatikusan pénzügyi lízingnek minősíti, amely megfelel bizonyos követelményeknek. Ezek a következők: a futamidő eléri vagy meghaladja a lízingtárgy hasznos élettartamát; a futamidő nem éri el a gazdasági élettartamot, de a lízingbevevő a lízingelt eszköz szerződéskori piaci értékénél jelentősen alacsonyabb áron – maradványértéken – megszerzi vagy megszerezheti a tulajdonjogát; végül a futamidő alatt fizetendő lízingdíjak összege eléri a lízingtárgy piaci értékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.