Béremelést kapnak a MÁV-csoport dolgozói

Tizenegy vállalat mintegy 35 ezer dolgozóját érinti az intézkedés, az emelés mellett egyszeri 36 ezer forint is jár.

NT
2014. 03. 04. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint az intézkedés a vállalatcsoport 11 cégének mintegy 35 ezer dolgozóját érinti, emellett 2014 márciusában minden érintett dolgozó bruttó 36 ezer forint egyszeri kifizetésben részesül. A béremelés a bruttó 350 ezer forintnál magasabb személyi alapbérrel rendelkező dolgozókat nem érinti, az egyszeri kifizetésben a vezetői kör nem részesül – közölte a MÁV Zrt.

A társaság közleményében hangsúlyozta: munkáltatóként elsődleges céljának tartja a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás biztonságának garantálását, egyúttal a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének lehetőség szerinti javítását, amiben a legnagyobb munkavállalói érdekképviseletek is partnerek – áll a közleményben. A Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) rendkívüli küldöttgyűlésén hétfőn még arról határoztak, hogy az érdemi bértárgyalások mielőbbi megkezdése érdekében a vasutasok még márciusban országos demonstrációkat tartanak.

Ismert, 2013. augusztus 22-én arról született megállapodás a MÁV-nál, hogy az év július elsejéig a munkavállalók visszamenőlegesen 2,4 százalékos alapbéremelést kapnak. A béremelés akkor sem érintette a vezetői kört. A munkáltatók akkor vállalták, hogy 2014. június 30-áig a munkavállalók jövedelmi helyzetét hátrányosan befolyásoló intézkedéseket nem hoznak, csoportos létszámcsökkentést nem hajtanak végre.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ), a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSZ) és a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége (VFSZSZ) nem írta alá a MÁV Zrt. és leányvállalataira vonatkozó bérmegállapodást, mert annak végrehajtásával megítélésük szerint folytatódna a vasutasbérek évek óta tartó leértékelődése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.