Budai: Kellenek az uniós agrártámogatások

Budai Gyula a vidéki életminőség javítását szorgalmazta.

WL
2014. 03. 10. 22:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula a Nógrád megyei településen tartott agrárfórumon hangsúlyozta: szükség van ezekre a támogatásokra, hogy Magyarország versenyképes legyen a többi tagállammal, hogy megerősíthesse a kis- és közepes családi vállalkozásokat.

„Ha azt mondják, hogy lépjünk ki, akkor mondják meg, hogy a 2014 és 2020 között Magyarországra érkező 12,3 milliárd eurós agrártámogatást miből tudjuk odaadni a gazdáknak, miből tudunk fejleszteni, munkahelyeket létrehozni” – mondta az államtitkár. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem ért egyet a szocialisták elképzeléseivel sem, mert ők az uniós forrásokat a nagygazdaságoknak, nagyüzemeknek biztosítanák.

Budai Gyula elmondta: a közvetlen ágazati támogatások mellett 3,5 milliárd eurót fordítanak vidékfejlesztésre.
Ezeket valóban a vidéki életminőség javítására költik majd, „nem lehet belőle kutyafitneszt, kilátót és kerékpárutat építeni”.

Az államtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy a preferált ágazatok közé tartozik majd a kertészet, a zöldség-gyümölcs ágazat, valamint a baromfi és a sertéságazat. Kifejtette, ezek közel százezer új munkahelyet tudnak létrehozni. Kitért rá, hogy a kertészetre és a zöldség-gyümölcs ágazatra közel 460 milliárd forintot fordítanak, beleértve ebbe a hűtőházak, vagy az öntözés fejlesztéseit is.

A bátonyterenyei agrárfórumon Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke szólt arról, hogy mit jelent az agrár- és élelmiszer-gazdaság Magyarországnak.

Mint ismertette, a nemzetgazdasági export 81,7 milliárd eurót tett ki tavaly, ebből csak 8,1 milliárdot tett ki az agrárgazdaság exportja, a bruttó nemzeti össztermék 1,1 százalékos növekedéséhez azonban 0,9 százalékkal járult hozzá az agrárium – mondta. Az elnök azt is közölte, a magyar agrárexport több mint 80 százaléka az Európai Unióba irányul.

A fórumon Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke elmondta, bízik abban, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban a megye sokkal eredményesebben tud majd élni a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.