Családi gazdaságok nélkül nagyon nehéz lenne

Újabb zöld forradalmat szeretne a FAO főigazgatója.

WL
2014. 03. 05. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAO főigazgatója a családi gazdaságok világfórumán arról is beszélt, hogy a családi gazdaságok az élelmiszer-termelés mellett más területeken is sok árut állítanak elő, így például erdészeti és halászati cikkeket.

Úgy vélte, nem általánosságban van szükség az élelmiszer-termelés növelésére, hanem azokban a térségekben, ahol nincs elegendő élelem, így például Afrika és Ázsia egyes részein. A főigazgató szerint a családi gazdaságokat ezekben a térségekben kell fejleszteni.

Hangsúlyozta, hogy meg kell szüntetni az élelmiszer-pazarlást, mert jelenleg a világon megtermelt élelem 30 százaléka hulladékként végzi. Megjegyezte azt is: több pénzt kell az embereknél hagyni, hogy meg tudják vásárolni az élelmiszereket.

Fontos kérdésnek nevezte a világ élelmezési gondjainak megoldásában a fenntartható gazdálkodás feltételeinek biztosítását. José Graziano da Silva szerint e téren már tapasztalható előrelépés, de kulcskérdés, hogy sikerül-e a múlt század hatvanas éveihez hasonlóan végrehajtani egy újabb zöld forradalmat.

A FAO főigazgatója a világfórum plenáris ülésén átadta az ENSZ főtitkár üdvözletét az esemény résztvevőinek.

A világfolyamatok pozitívabbá tételében kulcsszerepe van a családi gazdaságoknak, és ehhez a folyamathoz Magyarország aktívan kíván hozzájárulni – emelte ki Fazekas Sándor a családi gazdaságok világfórumának résztvevőit üdvözölve az esemény hivatalos megnyitóján szerdán Budapesten.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: a családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és helyi élelmezés-biztonság megteremtésében, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásban. Ezért az ENSZ közgyűlése e gazdálkodási forma kiemelt szerepét elismerve, 2014-et a családi gazdaságok nemzetközi évévé nyilvánította.

Elmondta, hogy Magyarország megkülönböztetett figyelmet fordít a családi gazdálkodók felkarolására, és segíti őket különösképpen abban, hogy hozzájussanak a termeléshez szükséges ismeretekhez, megóvhassák a termőföld minőségét, illetve növelhessék termelési potenciáljukat. Magyarországon most több mint 460 ezer családi gazdálkodó, őstermelő van, és a számuk folyamatosan növekszik – tette hozzá a tárcavezető.

A háromnapos budapesti Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdaságokról című rendezvényen a világ családi gazdaságainak fejlesztése érdekében találkoznak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tagországainak szakminiszterei és politikusai, valamint tudósok, civil szervezetek képviselői, továbbá családi gazdálkodók a világ minden tájáról. Az esemény házigazdája a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Fazekas Sándor az MTI-nek elmondta, hogy az eseményre több mint harminc országból érkezett magas – főként miniszteri – szintű delegáció. A rendezvényen 104 ország mintegy félezer résztvevővel képviselteti magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.