Csúcson az arany ára

A hét eleji emelkedéssel közel féléves csúcsra nőtt az arany nemzetközi ára.

NT
2014. 03. 12. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nap alatt 0,53 százalékkal, 7,09 dollárral emelkedett szerdán délelőttre az arany unciánkénti spot ára, és elérte az 1356,10 dollárt.

Kereskedők szerint a tőzsdei részvényárfolyamok gyengülése, a nem nemesfémek (réz, vas) árának csökkenése és a befektetői kereslet segített az arany árának áttörni az unciánkénti 1355 dolláros technikai határt.

Az arany mellett az ezüst ára is nőtt. Az elemzők szerint egyértelműen az ukrajnai helyzet és a kínai gazdaság pillanatnyilag gyenge teljesítménye magyarázza a nemesfémek iránti nagyobb érdeklődést.

Az arany spot ára szerdán már 1362 dollár is volt, míg határidős piacon elérte az 1364 dollárt. Utoljára 2013. szeptember 20-án voltak ilyen magasak az árak.

A nemesfémek árának határozottan jót tett a világpiaci bizonytalanság, mert az arany ilyenkor mindig felértékelődik biztonsági tartalék szerepköre miatt. A nemesfémek ára 2013-ben átlagosan 28 százalékkal csökkent, de 2014 kezdete óta már 13 százalékkal emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.