Dél-koreai cég épít gyógyszergyárat hazánkban

A Wooshin Medics Lengyelország, Csehország és Olaszország helyett választotta Magyarországot.

KG
2014. 03. 10. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nam Tak Szu szerint Magyarország számos más európai ország között lett a legjobb helyszín a több mint háromezer négyzetméteres, kétszintes gyártóbázis megépítéséhez. A lehetséges helyszínek között volt Lengyelország, Csehország és Olaszország is.

Az országban fejlett a gyógyszeripar, jól képzett a munkaerő, és Székesfehérvár fekvése logisztikai szempontból is kedvező – sorolta. A tavaly év végén megvásárolt kilencezer négyzetméteres telken kezdődik az építkezés. A beruházással legalább ötven új munkahelyet teremtenek, és a terveik szerint k+f-központot is létrehoznak a gyáron belül, hangzott el. Nam Tak Szu ismertette: az itt gyártott termékek 90 százalékát exportálják majd, az új üzemben egyebek között a Cataplasma nevű úgynevezett hidrogéles tapaszt, illetve a bőrön át felszívódó gyógyszeradagoláshoz tervezett tapaszt fognak gyártani.

Szijjártó Péter azt emelte ki, hogy tavaly a külgazdasági stratégia egyik legsikeresebb területe a magyar–dél-koreai kapcsolatok fejlődése volt. A magyar export 24 százalékkal nőtt 2013-ban, így elérte a 270 millió dollárt az első 11 hónapban, a dél-koreai működőtőke-befektetések értéke pedig megduplázódott Magyarországon, több mint 2 milliárd eurót tesz ki. Jelenleg 66 dél-koreai vállalat több mint 22 ezer embernek ad munkát az országban – közölte az államtitkár.

Kifejtette: a gyógyszeripari beruházásoknak különös jelentőségük van Magyarországon, az ágazat évente 755 milliárd forint értéket termel, ebből több mint 650 milliárd forint az export. A Wooshin munkahelyteremtő beruházása – amely az egyik leginnovatívabb ágazatba érkezik – hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a válság utáni új világrendben jobban teljesítsen, tette hozzá.

Szijjártó kiemelte: a cég komplex tevékenységet telepít az országba, a kereskedelemtől a gyártáson át a kutatás-fejlesztésre is kiterjed majd a fehérvári üzem működése. Három innovatív és magas k+f-hozzáadottértéket képviselő terméket – hidrogéles tapasz, szájban oldódó filmtabletta és bőrön át felszívódó tapasz – fognak gyártani, a harmadik évtől évi 30 milliós mennyiségben, mondta az államtitkár. Hozzátette: a beruházás a magyar gyógyszeripar és gyógyászati technológiák fejlettségét és a kormány innovációt előtérbe helyező gazdaságpolitikájának helyességét is bizonyítja.

Közölte azt is, hogy Magyarország Dél-Korea negyedik legfontosabb partnere az egész régióban, és Korea az ország harmadik legfontosabb távol-keleti partnere.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arról beszélt, hogy Magyarország egyik fontos gazdasági központja tud továbbfejlődni azzal, hogy a társaság a várost választotta beruházásának helyszínéül.

A szöuli cég 2013-ban nyitotta meg első európai irodáját Budapesten, Woo Shin Magyarország Kft. néven, mely az első lépés volt az európai piac felé való nyitásban. Az épülő gyár várhatóan 2015-ben kezdi meg a termelést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.