Demonstrációra készülnek a vasutasok

Az érdemi bértárgyalások mielőbbi megkezdése érdekében a vasutasok még márciusban országos demonstrációkat tartanak.

WL
2014. 03. 03. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vasutas Szakszervezetek Szövetségének (VASZ) tájékoztatása szerint erről a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetét tömörítő VASZ rendkívüli küldöttgyűlésén határoztak hétfőn.

A VASZ tavaly év végén fogalmazta meg idei bérkövetelését, eszerint 2014. január 1-jei hatállyal visszamenőlegesen átlagosan 4 százalékos keresetfejlesztést követel a működési területéhez tartozó gazdálkodó szervezeteknél foglalkoztatott munkavállalói számára.

Közleményében a VASZ emlékeztet arra, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) múlt év decemberében létrejött megállapodás szerint 2014-ben a bérajánlás mértéke 3,5 százalék, ez alapján a VASZ már tavaly év végén megfogalmazta idei bérkövetelését.

A MÁV Zrt.-nél a VASZ kezdeményezésére megkezdődtek a 2014. évi keresetfejlesztésre irányuló tárgyalások, a munkáltató azonban arra hivatkozott, hogy a béremelésre vonatkozó megállapodáshoz tulajdonosi hozzájárulás szükséges.

A vasutasok reálkeresete az elmúlt években folyamatosan csökkent, a VASZ pedig a demonstrációval ennek a folyamatnak kíván gátat szabni – szögezte le a szakszervezeti szövetség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.