Dubaj újabb mentőövet kapott

Abu-Dzabi és az Egyesült Arab Emírségek központi bankja újrafinanszírozza Dubaj 20 milliárd dolláros (4500 milliárd forint) adósságát – jelentette az arab ország állami hírügynöksége vasárnap.

LR
2014. 03. 16. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újabb megállapodás öt évre szól, és a városállamnak évi egy százalék kamatot kell fizetnie. A hitel egyik felét a szomszédos emírség, Abu-Dzabi nyújtja, a másik felét a hét sejkség alkotta ország központi bankja. Dubaj 2009-ben sokkolta a piacokat azzal a bejelentéssel, hogy adósságátütemezést kér legnagyobb állami vállalatának, a holdingként működő Dubai Worldnek. A városállamot 20 milliárd dolláros rendkívüli hitel segítette ki a bajból, de azóta is görgeti maga előtt az adósságot.

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek többi sejkségéhez képest kevésbé gazdag kőolajban, ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, óriási értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését. A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Dubai World.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.