Egyre több élelmiszerre lesz szükség

A piaci előrejelzések szerint Európában és a világban is nő a mezőgazdasági és élelmiszertermékek iránti kereslet – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Herceghalmon az Agrárium 2014 című konferencián kedden.

LR
2014. 03. 04. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az a dolgunk, hogy megteremtsük azt a nemzeti hatáskörben meghozható gazdasági szabályozási hátteret, aminek eredményeként ez a tevékenység még eredményesebb, még jövedelmezőbb, a magyar vidék és gazdaság számára még hasznosabb lehet” – fogalmazott a Portfolio.hu által szervezett agrárgazdasági tanácskozáson Feldman Zsolt. Az elmúlt időszakot értékelve a helyettes államtitkár elmondta: a mezőgazdaság teljesítménye 2013 első-harmadik negyedévében összesen 21,7 százalékkal nőtt, az ágazat részesedése a nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékéből 2010 és 2013 között 3,5-ről 4,8 százalékra emelkedett. Tavaly az előzetes számok szerint a mezőgazdaság kibocsátása 2265 milliárd forint volt, az agrár-külkereskedelem 8 milliárd eurót tett ki, és a kivitelben nőtt a feldolgozott termékek aránya – ismertette.

A globális piacon Feldman Zsolt szerint lassú növekedés várható az agrártermelésben, rövid távon a terményárak csökkennek, hosszú távon emelkednek, míg az állati termékek piacán tartósan marad a magas árszint, az élelmiszerárak emelkedése pedig mérséklődik. Összességében a 2013 és 2022 közötti termelői árak a 2003–2012 közötti árszintek felett alakulnak, de a jelenlegi kiugró csúcsok alatt várhatók – mondta.

A magyar agrárgazdálkodási környezetről szólva kiemelte egyebek mellett, hogy folyamatosan hatályba lépnek a földforgalmi szabályozás haszonbérletre és tulajdonszerzésre vonatkozó szabályai, megindult az egységes falugazdász hálózat, felmérik az öntözési igényeket, létrejött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, s a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába került egy 59 iskolából álló agrárszakképző hálózat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.