Elszállhat a kávé ára

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára.

KG
2014. 03. 04. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott rövid elemzésük szerint a kávépiacon szabványos 60 kilós zsák az év elejei 110 dollárral szemben február végén már 170 dollárba került. Emlékeztetnek arra, hogy a brazil kávéültetvények több mint harmada szenvedett kárt, ami azért hat jelentősen a kávé világpiaci árára, mert a dél-amerikai ország termeli a legtöbb kávébabot a világon.

A világ 2013. évi 150 millió zsák körüli termelésének mintegy harmadát Brazília állította elő, majdnem kétszer annyit, mint a második legnagyobb termelő Vietnam (28 millió zsák termeléssel), míg a sorban Kolumbia (10 millió zsákkal), Indonézia (9 millió zsákkal) és Etiópia (6 millió zsákkal) következett. A termeléstől valamivel elmaradt a kereslet, a világ összes kávéfogyasztása mintegy 140 millió zsákot tett ki, ebből Magyarországon nagyjából 700 ezer kelt el.

Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mivel azt ma már étrend-kiegészítőként, illetve természetes zsírégető fogyasztószerként is használják.

A Conclude elemzésében emlékeztet arra, hogy Etiópiában már az előtt fogyasztották a kávécserje különböző részeit, mielőtt felfedezték volna, hogy a zöld kávébab pörkölésével nagy koffeintartalmú, kellemes ízű ital főzhető. A zöld kávébab gazdag polifenolban, klorogénsavban, így a szőlőmag- és a zöldtea-kivonathoz hasonlóan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú termék. Ugyanakkor a zöldkávé-kivonatnak minimális az élénkítő hatása, mivel a pörkölés előtti zöld kávébab jóval kevesebb koffeint tartalmaz.

A zöldkávé-kivonatokat mind a kétféle – az arabica, illetve az annál kevésbé ízletes, aromás, viszont magasabb koffeintartalmú robuszta – fajtájú kávékból is készítik. A zöld kávét nyers kávébab formájában is árulják, amelyet elsősorban a házi pörkölővel felszerelt ínyenc fogyasztók vásárolnak.

Az interneten elérhető árak szerint egy 500 grammos csomaghoz 5-9 dollárért lehet hozzájutni, de a leghíresebb, prémium zöld kávék 200-250 grammos kiszereléséért 27-40 dollárt kell fizetni – olvasható a Conclude elemzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.