Fazekas: A kormány az egyetlen járható utat választotta

A miniszter a mezőgazdaság teljesítményének jelentős növekedéséről beszélt.

WL
2014. 03. 22. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta, hogy négy év alatt a magyar mezőgazdasági termelés 30 százalékkal bővült, az agrárexport pedig az elmúlt két évben történelmi rekordra, 8 milliárd euróra emelkedett.

Fazekas Sándor fontosnak nevezte, hogy „elhagytuk a 80-as évi szintet”, ami a magyar mezőgazdaságnak egy kiemelkedően sikeres időszaka volt Az erősödés, a talpra állás kétségbevonhatatlan jeleként értékelte, hogy 7 ezer új gazda lépett be a termelésbe, és 23 ezer új munkahely jött létre az Orbán-kormány idején. A kistermelők száma 5 ezerről 11 ezerre, a gazdapiacoké pedig 50-ről 117-re nőtt – tette hozzá.

Úgy véli, hogy bár a kormány előtt még sok munka van, de az egyetlen járható utat választotta ahhoz, hogy a vidéki foglalkoztatás, a gazdák jövedelmi szintje emelkedjen.

Fazekas Sándor elmondta: a magyar mezőgazdaságon belül azok száma, akik értékesítésre, közvetlen eladásra termelnek – beleértve a kistermelőket, az őstermelőket, a családi gazdálkodókat is – 55 ezerrel nőtt, s ez az élelmiszer-kínálatban jól látható.

A miniszter bízik abban, hogy a 20 százalékkal növekvő agrártámogatások stabil hátteret jelentenek a jövőben. Azt mondta, reméli, hogy a hamarosan megalakuló földbizottságok, a gazdák közösségei által létrehozandó szervezetek meg tudják védeni a magyar földet a spekulánsoktól, a tőkebefektetőktől, mert ha ők „szóhoz jutnak”, a magyar gazdák nem tudnak a jövőben földet vásárolni.

Fazekas Sándor közölte, az elmúlt két évtized veszteségeit „sikerült lassanként magunk mögött hagyni”. Hozzátette, jó lehetőségek nyílnak arra, hogy az ország visszahódítsa a régi piacait, Oroszországban, az arab világban és a Balkán nyugati részén is.

Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke sikeresnek nevezte az ötödik alkalommal megrendezett termelői találkozót. Hangsúlyozta: az idei eseményt a „sajtosok” tiszteletére tartják. A képviselőjelölt átadta a város alpolgármesterének az Orbán Viktor miniszterelnök által kiállított bizonyságlevelet, amely a város 914 millió forintos adósságának az átvállalását rögzítette.

A kiskőrösi agrárexpón 150, minőségi élelmiszert előállító kistermelő állította ki termékeit. Sonkát, kolbászt, sajtot, mézet, lekvárt, szörpöt, fűszereket és megannyi termelői élelmiszert kóstolhattak és vásárolhattak meg a látogatók. Kiemelkedő esemény a 15 hazai sajttermelő termékeinek kóstolója, közülük a legízletesebb sajt készítőjét is megválasztják a kétnapos rendezvényen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.