Feljelentik a csaló pályázatírókat

Fellép a kormány azokkal a csalókkal szemben, akik pályázatíróknak adják ki magukat.

2014. 03. 18. 3:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem kötötték díjhoz a részvételt az uniós pályázatoknál, a kormány feljelenti azokat, akik a vállalkozókat becsapva így akarnak pénzhez jutni – mondta a lapnak Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Ennek előzménye, hogy az utóbbi időben fiktív kiírásokkal próbálják megtéveszteni a vállalkozásokat a magukat pályázatírónak nevező csalók.

A Pályázati Projektmenedzserek és Tanácsadók Országos Szövetsége szerint a gyanútlan cégeket telefonon keresik meg, s olyan vonzó pályázati lehetőséget ismertetnek, amely soha nem létezett. Azt ígérik a vállalkozóknak, hogy a tavalyi árbevételük hatvan-hetven százalékát nyerhetik el támogatásként. Cserébe semmit sem kell vállalniuk, csupán két éven belül fel kell használni a pénzt. A „remek” lehetőséghez annyit kell még tenniük, hogy szerződést kötnek a telefonálóval, és kifizetik a bruttó 100-120 ezer forintos „regisztrációs díjat”.

A cégek nem pályázatírásra kérnek el pénzt, hanem úgy tüntetik fel a dolgot, mintha a regisztrációs díj kifizetésével automatikusan elnyerhető lenne a támogatás. Emellett a szerződés tíz–harminc százalékos sikerdíjat is tartalmaz, vagyis az elnyert támogatás ezen része a pályázatírót illeti. A Pátosz szerint a hitetlenkedő vállalkozót azzal próbálják meggyőzni, hogy a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével felszabadult európai uniós pénzeket gyorsan ki akarják osztani, ezért március végéig lehet csak a pályázatot benyújtani.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.