Fóton új gyáregységet adott át a General Electric

A legnagyobb amerikai befektető magyarországi bővítése több mint száz új munkahelyet teremt.

HZS
2014. 03. 14. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetéssel csúcsszínvonalú gyártóbázisban készülnek gáz- és gőzturbinás villamoserőművek központi vezérlő egységei (UCP). A bővítés több mint száz új munkahelyet teremt, amiből negyven mérnöki pozíció – emelte ki a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. A GE Oil & Gas üzletágának új fóti üzemcsarnoka nyolcezer négyzetméter alapterületű, amelyhez háromezer négyzetméter irodaépület csatlakozik.    Szijjártó Péter emlékeztetett rá, eddig 42 stratégiai megállapodást kötött a kormány, kilencet amerikai céggel, a GE-vel az elsők között.

Felidézte, hogy több mint 12 500 munkavállalójával a GE a legnagyobb amerikai befektető Magyarországon, amely 12 gyárat, 3 regionális üzleti központot és 3 kutatás-fejlesztési részleget működtet. A cég az ország legnagyobb amerikai munkáltatója és harmadik legjelentősebb exportőre. Szijjártó kitért arra is, hogy a GE Oil & Gas üzletágának új fóti gyárának üzembe helyezésével a vállalat jelentősen erősíti Magyarország pozícióit. Hozzátette: több mint kétezer magyar beszállítóval dolgozik a vállalat együtt, az Oil & Gas üzletág esetében pedig a magyar beszállítók aránya 75 százalékos.

Az amerikai befektetések értéke a közelmúltban meghaladta a 9 milliárd dollárt. Jelenleg hatszáz regisztrált amerikai vállalat működik Magyarországon, és a cégek az elmúlt tíz évben negyvenezer új munkahelyet teremtettek. Közölte: a legfrissebb adatok szerint 2013-ban a két ország közötti kereskedelmi forgalom 24 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és meghaladta az 5,4 milliárd dollárt, a magyar exportot pedig több mint egyharmadával nőtt (3,3 milliárd dollár).

Davide Marrani, a GE Oil & Gas üzletág gyártásért felelős globális vezetője kijelentette: Magyarország kulcsszerepet játszik a GE életében. A fejlesztést bemutatva elmondta, hogy az új üzemben gyártott UCP olyan vezérlő panel, melyet olaj- és gázipari létesítmények energiaellátására, illetve gáztranzit vezetékek nyomásfokozó kompresszor állomásainál alkalmaznak. A felhasználó a rendszer segítségével prediktív karbantartási rendszert üzemeltethet, mely növeli az adott berendezés rendelkezésre állását, csökkenti az esetleges üzemkieséshez vezető váratlan meghibásodás lehetőségét és nem utolsó sorban biztonságos üzemeltetést biztosít.

A GE vezető munkatársa kiemelte, hogy a beruházás a terveknek megfelelően 8 hónap alatt készül el. Nagyon motivált, nagyon jól képzett és lendületes magyar munkaerőre építhettek – tette hozzá. Davide Marrani hangsúlyozta: az új létesítménynél is fontos alapot jelentenek ez a tulajdonságok, az ott dolgozók képessége. Az üzletág gyártásért felelős globális vezetője kijelentette: a befektetés újabb bizonyítéka a GE Magyarország iránti elkötelezettségének, s „joggal hisszük, hogy Magyarország egy rendkívül versenyképes országként központja lehet alapvető termékeink gyártásának”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.