Gazdasági előrejelzés megrendelésre?

Mindenki másnál borúlátóbb a Portfólió.hu portálon hétfőn megjelent elemzés.

Szabó Anna
2014. 03. 11. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakportál által választott elemzők szerint a Fidesz kétharmados győzelme gazdasági szempontból nem lenne ideális, és inkább a több, egymásnak ellentmondó programmal rendelkező kis pártok koalícióját néznék jó szemmel. A szűk körű felmérés eredménye azért is meglepő, mert még az Európai Bizottság (EB) nemrég közölt országjelentésénél is pesszimistább. Az EB szerint mind idén, mind jövőre a gazdaság összes területén érezhető javulás következik be.

A bizottság szerint idén és jövőre is két százalékot meghaladó növekedés lesz, a 2010-es szinthez képest alacsonyabb marad az államadósság, nő a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség, és jelentősen bővülnek a beruházások. Ehhez hozzáteszik, hogy a folyó fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg is jelentős pozitívumot mutat.

Ehhez képest a Portfólió.hu által megkérdezett húsz elemző negatívan látja a következő évek gazdasági helyzetét egy Fidesz-győzelem esetén, sőt szerintük az ország versenyképessége és az euróbevezetés szempontjából is kedvezőbb lenne, ha a Gyurcsány-párt, az MSZP, az Együtt–PM, a liberálisok és a Bokros-párt jól szerepelne a választáson. Ez azért is meglepő, mert az öt politikai formáció leginkább a gazdasági program terén nem tudott egységes álláspontot kialakítani.

Nem ez az első eset, hogy a választások előtt hasonló „előrejelzések” készültek. Az egyik legkirívóbb példa a Gyurcsány Ferenc lemondása után, 2009-ben miniszterelnök-jelöltként felmerülő Vértes András cége, a GKI, amelyet szakmai berkekben az előrejelzéseik és a megvalósuló számok közötti különbségek miatt rég nem vesznek komolyan.

A teljes cikk a keddi Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.