Gumiabroncs-újrafutózó üzemet adtak át Nyíregyházán

Európa legnagyobb létesítményét, mely új munkahelyeket teremt, modern nyugat-európai gépekkel szerelték fel.

HZS
2014. 03. 14. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somlai Sándor, a beruházó nyíregyházi Marso Holding Kft. résztulajdonos ügyvezető igazgatója az avatáson elmondta: a 2105 négyzetméter alapterületű ipari létesítményben évente 30 ezer gumiabroncsot futózhatnak újra.
Európában a legnagyobb kapacitású üzem eddig 25 ezer abroncs újrafutózására volt képes, s ezt a mennyiséget a nyírségi termelőegység fokozatosan, a megrendelői igények szerint néhány év alatt éri majd el és szárnyalja túl – tette hozzá.

Az idén 13 ezer darab, 650 millió forint értékű teherautó-gumiabroncsot futóznak újra. A korszerű, a legmodernebb nyugat-európai gépekkel felszerelt Marso-üzem közel 200 millió forint befektetéssel épült. A fejlesztéshez a cég 50 százalékos arányú európai uniós pályázati támogatást nyert az Új Széchenyi Terv észak-alföldi operatív programja keretében. Az üzemcsarnok a hozzá tartozó raktárakkal, irodával és szociális blokkal három hónap alatt készült el a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft. kivitelezésében. Az automata termelő berendezéseken, köztük a lézeres bevizsgáló állomáson tizennégy új dolgozó kapott munkát.

Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP) Nyíregyháza polgármestere az átadáson kiemelte: a város önkormányzata azzal segítette a beruházás megvalósítását, hogy a Marso Holding Kft. telephelyét bevonta a szomszédos, 106 hektáros ipari parkjának területébe, elősegítve ezzel pályázatának sikerét. Somlai Sándor az MTI munkatársának elmondta: a gumitermékeket gyártó és forgalmazó Marso Holding Kft. jelenleg 250 embernek ad munkát. A helyi magánbefektetők által 2005-ben alapított társaság 2012-ben 16 milliárd forint árbevételt ért el, egymilliárddal növelte előző évi forgalmát. A 2013-as esztendő mérlege még most készül, s az előzetes számok alapján nagy valószínűséggel megközelítik a korábbi árbevétel-növekedés mértékét.

Az ügyvezető igazgató megemlítette még, hogy a magyar piacon egy év alatt leselejtezett teherautó-gumiabroncsok két százalékát tudják ezentúl újrahasznosítani, s ezzel hozzájárulnak a környezet védelméhez is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.