Gyorsult az euróövezet gazdasági növekedése

53,3 pontra emelkedett a januári 52,9 pontról a BMI.

NT
2014. 03. 05. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Markit közleménye szerint már nyolcadik egymást követő hónapja tart a gazdasági növekedés az eurózónában, utoljára 2011 első felében volt ilyen hosszan tartó, egybefüggő növekedési periódus. Az eurózónában a feldolgozóipari BMI februárban 53,2 pontra csökkent a januári 54 pontról, de ezt ellensúlyozta, hogy a szolgáltató szektor BMI-mutatója 52,6 pontra nőtt 51,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a szektor növekedését, 50 pont alatti pedig a zsugorodását jelzi. A Markit elemzése szerint a magasabb januári érték után még februárban is stabilan emelkedett a feldolgozóipari termelés. A cégeket segítették a javuló piaci körülmények, de a foglalkoztatottság növekedésében ez nem igazán mutatkozott meg.

A szolgáltató szektorban a legtöbb országban élénkült a belföldi kereslet, ennek megfelelően a gazdasági aktivitás és az új megrendelések is növekedtek februárban. A szolgáltató szektorban a vállalatok továbbra is bizakodók, a jövővel kapcsolatos várakozásaik alig romlottak a januári 30 hónapos csúcshoz képest.

A piackutató intézet által vizsgált országok közül a februári összetett BMI-mutató Németországban volt a legmagasabb (56,4 pont), ezt követte Írország (55 pont), Spanyolország (53,8 pont) és Olaszország (53,4 pont). A fontosabb nyugat-európai országok közül a francia BMI-mutató volt csalódást keltő, februárban csak 47,9 pont volt.
Chris Williamson, a Markit Economics vezető közgazdásza szerint az eurózónában 2014 első negyedévében 0,4-0,5 százalékos gazdasági növekedés lehet, amely az elmúlt három év legjobb első negyedéves teljesítménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.