Hároméves csúcson az ipari termelés

A járműgyártás tett hozzá sokat a 2011 óta nem látott teljesítményhez, a felívelés idén is folytatódhat.

NT
2014. 03. 12. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozzák, a kedvező teljesítményt továbbra is a járműgyártás segítette a legnagyobb mértékben, de nagyban hozzájárultak a kapcsolódó beszállítói ágazatok is. Mint megírtuk korábban, a magyarországi járműipar csaknem 18 milliárd euró termelési értéket állított elő tavaly, ezzel a teljes magyar feldolgozóipari teljesítmény 18 százalékát, a GDP 10 százalékát és a teljes magyar export 18 százalékát adta.

Az ipari termelés 6,1 százalékos januári növekedése három éves csúcsnak számít, hiszen 2011 januárja óta nem volt megfigyelhető ennél nagyobb termelésbővülés az év első hónapjában – hívják fel a figyelmet a kommünikében.

Az idén januárban 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest.

 

2,2 százalékos bővülést várnak 2014-ben

 

Suppan Gergely elemző szerint az idén kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható; az export, a beruházások és a fogyasztás bővülése is segíti a gazdaság bővülését, összességében 2,2 százalékos GDP-bővüléssel lehet számolni 2014-ben.

A feldolgozóipar ismét folytatta remek teljesítményét: a szektor termelése 7,8 százalékkal nőtt, melyben nagy szerepe volt annak, hogy tizenhárom alága közül tízben volt tapasztalható termelésbővülés. A járműgyártás kibocsátása újra kimagaslóan, több mint 30 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártása 5 százalékkal bővült, emelik ki az NGM-nél.

Rámutatnak, átlag feletti mértékben növekedett a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (9,3 százalék), valamint a vegyi anyag termék gyártása (13,1 százalék).

2014 első hónapjában az ipari export 9,3 százalékkal nőtt, a feldolgozóipari kivitelből egyharmad részt kitevő járműgyártás kivitele pedig ismét kimagaslóan, több mint 27 százalékkal bővült, derül ki az adatokból.

A területi bontást tekintve is figyelemre méltóak a januári adatok, ugyanis az ipari termelés egy régió kivételével mindegyikben növekedett. A legnagyobb mértékű bővülést – 26,5 százalékosat – a Nyugat-Dunántúlon regisztráltak. A beruházások csaknem 15 százalékos növekedése és a vártnál kedvezőbb GDP-adat után az ipar területén is további bővülés várható a 2014-ben – zárul a közlemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.