Hárommilliárd dollárnyi kötvényt bocsátott ki az ÁKK

Egy öt- és egy tízéves futamidejű kötvény kibocsátásáról van szó.

WA
2014. 03. 18. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) összesen hárommilliárd dollár összegben bocsátott ki 5 és 10 éves futamidejű kötvényt kedden; az ötéves papír kamatfelára 260, a tízévesé 287,5 bázisponttal haladja meg a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát – jelentette a Reuters hírügynökség IFR adatszolgáltatója az egyik vezető kibocsátóra hivatkozva és a Dow Jones hírügynökség.

Az ÁKK amerikai dollárban denominált benchmark kötvénykibocsátás megszervezésére mandátumot adott a BNP Paribas, a Citi, a Deutsche Bank Securities és JP Morgan Securities pénzintézetnek – tudatta kedden az adósságkezelő.

Magyarország legutóbb tavaly november 18-án bocsátott ki 2 milliárd dollár összegű 10 éves futamidejű kötvényt 5,75 százalékos fix kamattal, amelynek hozama 3,25 százalékponttal haladta meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvényét.

Azt megelőzően tavaly februárban bocsátott ki az ÁKK a mostanihoz hasonló kettős kötvénysorozatot. Az 1,25 milliárd dollár összegű 5 éves futamidejű, 4,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 3,35 százalékponttal, a 2 milliárd dollár összegű, 10 éves futamidejű, évi 5,375 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 3,45 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvényekét.

A legközelebb lejáró kötvény visszafizetése május 6-án válik esedékessé, amikor egy ötéves futamidejű, félmilliárd angol font értékű, 5,5 százalékos kamatozású kötvénycsomag jár le. Júliusban egymilliárd euró, szintén ötéves kötvény jár le, amelynek kamata 6,75 százalékos.

Az ÁKK legfrissebb hozzáférhető adatai szerint a központi költségvetés bruttó adósságának mintegy 41 százaléka a devizában denominált kötvény- és hiteladósság, amelynek január végi állománya 9341 milliárd forint (30 milliárd euró) volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.