Hazánk gázellátását nem veszélyezteti az ukrán helyzet

Hónapokra elegendő a tározókban lévő mennyiség.

LM
2014. 03. 05. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárolókban mintegy 1,4 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre – írja a lap. A Magyar Villamos Művek szerint a jelenlegi, az átlagosnál melegebb hőmérséklet alapján becsült fogyasztás esetén akár hónapokig, de legalább negyedévig elegendőek lehetnek a rendelkezésre álló tárolói források.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint az itthoni szükségleteket a mostani időjárás mellett a kereskedelmi tárolókban rendelkezésre álló, illetve a nyugatról az országba érkező földgáz anélkül kielégíti, hogy a biztonsági földgázkészletet igénybe kellene venni.

A Gas Infrastructure Europe legfrissebb adatai szerint a Magyar Földgáztároló Zrt. tárolóiban hétfőn 417 millió köbméteren álltak a készletek, szemben az év eleji 2,08 milliárd köbméterrel. Ez a szint valamivel 10 százalék alatti töltöttségnek felel meg. Az MMBF Zrt. által kezelt szőregi tárolóban – amely a biztonsági gázkészleten túl kereskedelmi célúakat is tartalmaz – az év eleji 1,13 milliárd köbméterről 922 millióra csökkent a készlet, ami 48,5 százalékos töltöttségnek felel meg – ismerteti az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.