Hernádi fellebbezett a horvát végzés ellen

A Mol-vezér horvát ügyvédjén keresztül nyújtott be fellebbezést a letartóztatását elrendelő végzés ellen.

KG
2014. 03. 14. 18:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hernádi fellebbezését ügyvédei tették meg, mivel véleményük szerint téves a törvényi és ténymegállapítás – tájékoztatott a horvát média pénteken. A Zágráb megyei bíróság szeptember végén rendelte el Hernádi Zsolt letartóztatását azzal a váddal, hogy a Mol megvesztegetéssel szerzett meghatározó befolyást az INA horvát olajtársaság irányításában.

Hernádi számára a fellebbezést az tette lehetővé, hogy Horvátország március elején módosította a letartóztatást elrendelő végzés alapjául szolgáló joganyagot – idézi a pénteki joganyagot a Jutarnji list Hernádi ügyvédjére hivatkozva. A védelem szerint kérdéses, hogy az adott helyzetben a fellebbezés mennyire hatékony jogi eszköz, mivel a bíróság korábban megalapozottnak tartotta a vizsgálati fogság elrendelését – jegyzi meg a Jutarnji list az indoklással kapcsolatban.

Amikor tavaly ősszel a Zágráb megyei bíróság, a bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára elrendelte Hernádi letartóztatását, egyben megnyitotta a lehetőségét az európai elfogatóparancs elrendelésének, nem kívánta vizsgálat tárgyává tenni Hernádi fellebbezését. Hernádi ügyvédei ezért januárban alkotmányos jogorvoslattal éltek.

Az USKOK az után kérte Hernádi letartóztatását, miután Magyarország elutasította a horvátországi kihallgatásra vonatkozó kérvény kézbesítését. A lap szerint a magyarok felfüggesztették a vizsgálatot, mivel véleményük szerint a Mol-vezérnek nincs köze a volt horvát miniszterelnök megvesztegetéséhez, amellyel összefüggésbe hozták, hogy a Mol megszerezte a többségi irányítási jogokat az INA-ban.

A Mol nem szeretne megválni az INA-ban meglévő részesedésétől, érdekelt a mielőbbi megegyezésben a horvát kormánnyal – nyilatkozta korábban Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke. „Nem azért, mert ne lenne más megoldás vagy érdeklődő, hanem azért, mert nem véletlenül fektetett a Mol az INA-ba, különben is több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt” – idézi a horvát Jutarnji list Áldott Zoltán válaszát arra a kérdésre, hogy a megállapodás vagy az INA értékesítése fontosabb-e a Mol számára.

Zágráb még tavaly adott ki európai elfogatóparancsot Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, aki októberben az Interpol vörös listájára is felkerült. Idén februárban azonban a horvát bíróság, vádhatóság és a rendőrség tudta nélkül, a körözési parancs lekerült az Interpol nemzetközi körözési listájáról, mert az Interpol vizsgálat tárgyává tette a körözési parancsban megfogalmazott vádakat.

A nemzetközi rendőri szervezetnél az MTI-nek korábban elmondták, hogy Hernádi Zsolt esetét egy független bizottság vizsgálja. A horvátok azzal gyanúsítják Hernádit, hogy 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy az INA irányítási jogai a Molhoz kerüljenek, a Mol vezérigazgatója tagadja a vádat. A horvát politikust nem jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélte a horvát bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.