Így készülhetnek helyben a hazai termékek

A magyar gazdák számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy ne csak alapanyagot, hanem készterméket állítsanak elő.

LM
2014. 03. 21. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: 2010-ben, amikor a jelenlegi kormány megalakult, mindössze 13 vágópont működött az országban, megyényi területeken nem volt ilyen létesítmény, most a gércei már a 39-edik, amelyet átadtak, tehát megháromszorozódott a vágópontok száma és tovább fog növekedni.

Hozzátette: a kormány filozófiája az, hogy amit lehet, a gazdák helyben állítsanak elő, dolgozzanak fel és jó minőségű, jó ízű helyi termékekkel lássák el a környező üzleteket, éttermeket, és legyenek helyi beszállítói a közétkeztetésnek is.

Fazekas Sándor megjegyezte: az előző kormányzat 265 vágóhidat záratott be, amelyek a mai napig hiányoznak a falvakból és városokból. Hozzátette: korábban minden nagyobb településen volt vágóhíd, tejüzem, tésztaüzem, mára ezek szinte teljesen eltűntek, félreértelmezett uniós szabályok miatt hatósági úton zárattak be sokszor eredményesen működő kisüzemeket.

Kifejtette, a jelenlegi kormányzat másként tekint az uniós előírásokra, s érvényesíti az ország érdekeit, amire jó példa az akác körül kibontakozott vita. A miniszter hangoztatta:  Magyarországnak az unió nem mondhatja meg, hogy itt milyen fák nőjenek, szükség van az akácfára, szükség van a mézre, s ezért meg kell védeni a magyar gazdák érdekeit, meg kell védeni több tízezer munkahelyet.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: aki azt mondja, hogy Magyarországon nem kellenek újabb vágópontok, az letesz a helyi termékről, hiszen ha száz kilométereket kell szállítani ide-oda az állatokat, abból nem lesz helyi termék. Jó példaként hozta fel a gércei Szélessy család gazdaságát, ahol a saját takarmány megtermelésén túl állatokat tartanak, sőt most már többféle készterméket is elő tudnak állítani.

Szélessy Zoltán az MTI tudósítójának az átadó helyszínén elmondta: a vágópont és húsüzem 136 millió forintos beruházásához 67,7 millió forint uniós és hazai pályázati támogatást nyertek el a Darányi Ignác-terv keretében. Évente 800 mangalicát és 300-500 szarvasmarhát szeretnének levágni és feldolgozni, termékeiket elsősorban a régió húsüzleteiben és éttermeiben kívánják értékesíteni.

Fazekas Sándor pénteken az Őrségbe is ellátogatott, ahol Csákánydoroszlón átadta az Őrség Kapuja ifjúsági szállót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.