„Így lehetünk igazán erősek”

A magyar-amerikai gazdasági együttműködés újabb fejezete több tucat új munkahelyet teremtett Székesfehérváron.

HZS
2014. 03. 17. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár elmondta, hogy az Alcoa a második legnagyobb befektetéssel rendelkező amerikai cég Magyarországon. Hozzátette: jelenleg mintegy 600 amerikai vállalat működik az országban, ezek az utóbbi tíz évben mintegy 40 ezer új munkahelyet hoztak létre, és befektetéseik összértéke megközelítette a 9 milliárd dollárt.
Jelezte, hogy 2013-ra az Amerikai Egyesült Államok lett Magyarország második legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnere: tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom 24 százalékkal nőtt, így most már eléri az 5,5 milliárd dollárt.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Alcoa hárommilliárd forint értékű gyártókapacitás-bővítése közvetlenül 35 új munkahelyet teremt, a kormány ehhez egymilliárd forintot biztosított uniós forrásokból. Az új üzem által előállítandó kovácsolt alumínium keréktárcsák a piacvezető Alcoa leginnovatívabb termékei lesznek. A Dura-Bright Evo felületkezeléssel ellátott keréktermékekhez komoly reményeket fűz a cégvezetés, ezért 2015 elejére megduplázza a gyártási kapacitást Székesfehérváron, s a kamion-, busz- és trélergyártók teljes európai piacát Magyarországról látják majd el a termékekkel – emelte ki az államtitkár.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig 42 stratégiai megállapodást írt alá multinacionális nagyvállalatokkal, mert „a stratégiai célokhoz stratégiai partnerek kellenek”. Hozzátette: kilencet amerikai vállalatokkal kötöttek, közülük az autóiparban érdekeltek közül elsőként, tavaly novemberben az Alcoával. Szijjártó közölte: az Alcoa Magyarországon közvetve 1600, közvetetten pedig mintegy 4000 dolgozót foglalkoztat úgy, hogy beszállítóinak háromnegyede magyar kis- és középvállalkozás.

Az államtitkár kijelentette, hogy „hazánk az európai autóipar egyik fellegvárává vált”. Ma 712 autóiparban érdekelt vállalat működik Magyarországon, amelyek összesen 115 707 embernek adnak munkát, és éves szinten 18 milliárd euró termelési értéket állítanak elő, ami a teljes magyar kibocsátás 20 százaléka. Jelezte, hogy a kormány döntésének következtében 2014 és 2020 között 50 milliárd forintból mintegy hétezer új tanműhelyt hoznak létre, hogy „a termelőipar számára a szükséges utánpótlást biztosítani tudjuk”. Szijjártó Péter szerint „akkor lehetünk igazán erősek, ha a folyamatos megújulásra képesek vagyunk”. A tavalyi 118 milliárd forintos rekordkifizetés után ezért 2014 és 2020 között megduplázzák a kutatás-fejlesztésekre szánt ráfordításokat, amelyek így elérik a 706 milliárd forintot.

Scott R. Kerns az Alcoa keréktermék-üzletágának alelnöke kiemelte: részben a magyar kormány támogatásának köszönhetően, örömmel növelik jelenlétüket Magyarországon. Hozzátette, a kovácsolt alumínium felnit 1948-ban találták fel, azóta fejlesztik, és most „hatalmas újítást, egy új sztenderdet” fognak bevezetni.

Forgó Béla, az Alcoa Magyarország országigazgatója hangsúlyozta, hogy a cég magyarországi jelenléte sikertörténet, a folyamatos beruházások révén a termelést mindig a magasabb hozzáadott értékű termékek felé tolták, és azért fejleszt a cég Magyarországon, mert adva van a stabilitás, a jó gazdasági környezet, a termelő beruházások támogatása, a vállalatokat és az egyéneket ösztönző adórendszer, valamint a szakképzett, jól motiválható magyar munkaerő.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere elmondta, hogy az Alcoa hosszú ideje tevékenykedik a városban, alapítványuk sok segítséget nyújtott kulturális, szociális és egyéb területeken. Megjegyezte: a cég nemcsak sok ezer embernek ad munkát, hanem az egyik legmagasabb átlagfizetést adja dolgozóinak.

A 125 éve alapított Alcoa hatvanezer embert foglalkoztat a világ harminc országában. A cég 1993-ban vásárolta meg a Székesfehérvári Könnyűfémmű többségi tulajdonjogát, majd 1996-ban százszázalékos tulajdonos lett. Jelenleg négy termelő üzletág működik: öntöde-hengermű, keréktermékgyártó, turbinalapát-megmunkáló, illetve repülőgépkötőelem-gyártó. Emellett a cég globális adminisztratív szolgáltató központja is Magyarországon működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.